Митов с тежки думи за Радев - обяви би ли работил с президента

Бившият външен министър каза кое е най-обсъжданото име за бъдещ български еврокомисар

Ще ставаме свидетели на подобни атаки като тази от Стокхолм, докато ЕС не засили сигурността си, обмена на информация между разузнавателните служби на различните държави и интеграцията на различните общности. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият външен министър от ГЕРБ Даниел Митов.

"Много от червените линии бяха превърнати в зелени светлини", така той описа случващото се в Сирия. "Американският президент каза край - СТОП!", категоричен е бившият дипломат номер едно. Той допълни, че му липсва адекватна позиция на България, на институциите и на президента Румен Радев.

"Радев се меси в изборния кодекс. Никой не е казал, че той трябва да мълчи, напротив - да говори, но можеше да изчака редовен кабинет и тогава да се сменя закона", отбеляза Митов, който призова президента да заеме позиция за случая "Сирия".

"Никога не съм бягал от предизвикателства. Водят се преговори между ГЕРБ и Патриотите и не знам дали ще съм отново външен министър. Всичко зависи от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Едно е сигурно. Външният министър на България трябва да води адекватен диалог с президента. А аз не мога да играя подобна роля - не мога да създам баланс с него. На различни мнения сме за много външнополитически теми", категоричен е Митов.

Той говори и за бъдещия български еврокомисар. "Името на Мария Габриел се върти от много време в публичното пространство. Тя е много добър кандидат за тази позиция, но има и много други имена. Едно е ясно - еврокомисарят ни е желателно да е жена", заяви бившият външен министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!