Митов втрещи депутати: Георгиева се ползва с добро име в Москва

Министърът се оправда, че не е звънял на 15 външни министри да ги уведоми предварително за смяната

Депутатите от външната комисия заедно с колегите им от тази по европейските въпроси привикаха на изслушване външния министър Даниел Митов на съвместно заседание за смяната на българската кандидатура за ООН. Предложението беше на БСП и го подкрепиха всички партии в двете комисии без управляващите, предаде Канал 3. 

Митов пък обясни с предизборната кампания атаките с вот на недоверие и искането на оставката му от страна на БСП и АБВ.

Той отново повтори аргументите защо сменяли Бокова и заяви, че нямало да каже нито една лоша дума срещу нея, защото работел добре с шефката на ЮНЕСКО, но тя вече нямала шансове.

Получаваме индикации от Източноевропейската група, че техни представители започват да лобират за Кристалина Георгиева, похвали се Митов пред депутатите. Досега такива индикации за Бокова не сме получавали.

Ситуацията е трудна, не е стандартна, призна Митов и се оправда, че не е уведомявал 15 външни министри на страни от ЕС още предварително, че едната кандидатка ще бъде сменена с другата.

Митов развенча и друг мит, по собствените му думи, че Москва щяла да наложи вето на Кристалина Георгиева. Напротив, по думите му, еврокомисарката се ползвала с добро име в руската столица още от времето, когато била там като представител на Световната банка.

Външният министър успокои още, че решението ни за смяна било суверенно и "ние си играем за нашия кандидат", а не за нечий друг.