Според информационния портал на неправителствените организации в България съществуват 2212 НПО-та, а обществени съвети има към всяко министерство, училище или друга държавна организация. Вече е ясно, че когато някой не иска нещо да се случи, се сформира Обществен съвет и така в шумни препирни, задкулисни интереси и медийно крещене и противопоставяне, текат години, в които нищо не се случва. 

Настоящият обществен съвет за изграждане на Националната детска болница (НДБ) се състои от трима професори, един доцент и други т.нар. експерти. Случайно или не трима от членовете на Обществения съвет за НДБ са били и част от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина. Това са Боряна Аврамова, Иван Литвиненко и Надежда Цекулова.

Дали те не са дежурни членове на Обществени съвети, които приключват с поредица от медийни скандали, както се случи  през 2018 г. със закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина след операция на ГДБОП? Членовете на Обществения съвет на НДБ са винаги осторожни и активни, когато стане дума за частни инвестиции в здравеопазването. В последните дни двама отново успяха да ангажират медийното внимание. Кои са те? 

Надежда Цекулова

През 2017 г. в голяма частна болница в София действа клиника по педиатрия. Там работи Център за клинични изпитвания върху хора. Надежда Цекулова е член на Етичната комисия. Основните функции на всяка етична комисия е да защитава безопасността и правата на участниците в клиничните изпитвания. Г-жа Цекулова няма медицинско образование.

Как тогава тя може да преценява рисковете за участниците в клиничните проучвания за едно ново лекарство или възнаграждението ѝ като член на Етичната комисия е служело за прикриване на заплащането към нея за други прикрити цели –например саботиране на проекта за НДБ?

Нека КПКОНПИ и ДАНС да проверят съществува ли конфликт на интереси на Надежда Цекулова, която от една страна е била член на Етичната комисия в една частна болница, а едновременно с това е член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, която ако някой ден бъде реализирана, ще бъде доминиращ конкурент на всички съществуващи педиатрични клиники. 

Дали страхът от конкуренция не е главната причина за множеството дългогодишни препятствия пред реализирането на проекта за НДБ? Интересно е да стане известно какво възнаграждение получава журналистката за този период. 

Дали, както тя самата каза, пред бившите си колеги от БНР на 12 юни, единственият ресурс, с който разполагат Обществените съвети и НПО-та, са публичната подкрепа и публичният интерес към темата… 

Мария Шаркова

Нека КПКОНПИ И ДАНС проверят кои болници са клиенти на специализираното адвокатското дружество по медицинско право? 

В тези болници функционират ли педиатрични отделения?

Съществува ли конфликт на интереси между бизнеса на Шаркова и участието ѝ в Обществения съвет за НДБ, която ще бъде основен конкурент на нейните настоящи клиенти?

Не е ли необходимо Шаркова да се оттегли от Обществения съвет, за да се реализира проектът за НДБ?

И дали търпението на обществото към създаването на множество Обществени съвети, като този за НДБ, ще подобри реално качеството на здравна грижа или организацията в здравеопазването, или някои членове имат за цел нещо съвсем различно…?