27-годишният Ревин Аталай, син на депутата от ДПС Рамадан Аталай, купува като представител на фирма "Антора" луксозен хотел в хасковското село Текето. За сградата се знае, че е построена с дарения на мюсюлмани алевити. Това твърдят пред в. "168 часа" участвали със средства и труд в строежа.
Фирма "Антора" става собственик на 4684 кв. метра терен заедно с построената върху него приемна сграда към Тюрбето на Отман баба. Това показва нотариален акт за покупко-продажба на имота. Фирма "Антора" е собственост на разградския бизнесмен Иво Илиев. Илиев и Ревин Аталай са съдружници в "Мултистройинвест".

Продавачи на имота са общинският съветник от ДПС Сунай Алиев и съпругата му Гюлер.

Идеята да се вдигне сграда за нощувки и молитви до свещеното за мюсюлманите място Тюрбето на Отман баба, се ражда през 2005 г. при среща между лидера на ДПС Ахмед Доган, активисти на движението и жители на селото, припомнят си те. Тюрбето, в което е гробът на светеца Отман баба, е на седем века и е на особена почит сред мюсюлманите алевити. Всяка година хиляди последователи на религиозното течение от България и Азия идват за различни обреди.

"Трябваше да предложим на вярващите подходящи условия за престоя им тук. Изградихме кланица, пещ, навес с маси за курбаните", обяснява кметът на с. Текето Юзеир Мустафов.

Малко преди изборите през 2005 г. Ахмед Доган прави първа копка на замисления дом за молитви, въпреки че тогава няма разрешително за строеж. То става факт една година по-късно, след като Сунай Алиев купува на търг за 6600 лева 17 дка общински терен над Тюрбето, където ще бъде построена приемната сграда. За по-малко от година е вдигнат сарай с 12 стаи, 2 апартамента, ресторант и молитвена зала със стъклен купол, на който са изобразени почитаните от алевитите 12 светци. Луксозният обект е открит от Ахмед Доган преди изборите за европарламент през 2007 г. На церемонията той чете дълъг списък от дарители, благодарение на които е построена приемната сграда.

"Нашата фирма изгради канализацията и водопровода. Все помагаше за строежа с каквото може. По-богатите с повече, по-бедните - с труд", казва бившият зам.-кмет на Хасково Фикрет Вели. "Сградата трябваше да се стопанисва от алевитите. Вярващите да преспиват там и да плащат колкото за режийни и издръжка на персонала от готвач, сервитьор и управител. Не беше планирано да работи като хотел, а като молитвен дом, в който пристигналите отдалеч да преспиват", допълва той.

Според алевитите крайният резултат значително се разминава със замисъла на проекта.

На 10 септември 2007 г. постройката получава документ за въвеждане в експлоатация. Четири дни по-късно Сунай Алиев и съпругата му Гюлер продават имота чрез Ревин Аталай на фирма "Антора". На вратата виси табелка, на която е записано, че материално отговорно лице в съдружникът на депутатския наследник - Иво Илиев.

На 14.10.2008 г. Агенцията по вписванията регистрира преобразуване на "Антора" ЕООД в ЕАД с 50 000 лв. капитал от 5000 акции на приносител. Това означава, че не е известно кой в момента е истинският им собственик.

Друг надпис на входа показва, че това е хотел "Джем". 50 лева е цаната на нощувка в двойна стая.

Според източници на "168 часа" три месеца след сделката купувачът имал оценка на имота за 639 901 лв. Потърсен за коментар от изданието, Сунай Алиев не се яви в уговорения час и изключи телефоните си. /БЛИЦ