Вчера Комисията по образование, култура, младеж и спорт на Европейския парламент прие с голямо мнозинство становище за изпълнението на Инициативата за младежка заетост от държавите членки. Автор на становището е българският евродепутат от групата на социалистите - Момчил Неков.

Темата за младежката безработица продължава да бъде на дневен ред в Европейския съюз. Въпреки отчетения спад на нивата на безработица сред младите хора, тя продължава да бъде притеснително висока. Една от критиките на становището е селективният достъп до схемата „Гаранция за младежта“. Докладът на сметната палата алармира, че от програмата се възползват предимно образовани и висококвалифицирани млади хора. Хората с увреждания, по-ниско образованите и трайно безработните остават извън статистиката.

„Всеки млад човек, независимо от икономическата и социална ситуация, в която се намира, трябва да има информация и достъп до подобен тип програми“, смята българският евродепутат. Момчил Неков защитава позицията, че Инициативата за младежка заетост трябва да достига и да бъде от полза, не само за младите висококвалифицирани хора, които живеят в големите градове като София и Пловдив. Те имат по-лесен достъп до информация за възможности за професионално развитие. „Младите хора в малките населени места и тези в неравностойно положение трябва да имат същите възможности. Именно това е най-голямата пробойна на младежката инициатива“ допълни той.

Схемата „Гаранция за младежта“ е политика, целяща да осигури за всички младежи на възраст до 25 години получаване на предложение с добро качество за започване на работа, обучение, професионална практика или провеждане на стаж в рамките на четири месеца, след като са напуснали системата на формалното образование или са останали без работа. ИМЗ е инструмент на ЕС, която има за цел да предоставя финансова подкрепа за региони, в които младежката безработица надхвърля 25 %.

Становището на Момчил Неков за изпълнението на Инициативата за младежка заетост можете да намерите тук.