Момчил Неков иска общ европейски орган срещу двойните стандарти в храните със седалище в София

Проявява се една корпоративна дискриминация към потребителите в Източна Европа. Производителите използват пропуски в европейското законодателство, за да продават храни с по-ниско качество. Това обясни в сутрешния блок на Нова телевизия евродепутатът Момчил Неков.

„Едно от настояванията ми е да се създаде общ европейски контролен орган, който да следи качеството на продукта“, обясни той.
 
По думите му, сега може едва на изхода на процеса да се направи изследване на продукта. „Точно такива изслдвания бяха направни в Чехия, Унгария, Хърватия“, каза Неков по повод скандала от миналата година, когато стана ясно, че едни и същи стоки от едни и същи производители се продават в страни-членки на ЕС в Източна Европа с по-ниско качество.
 
„Разделението е много ясно – Източна-Западна Европа“, заяви евродепутатът.
 
„До края на 2018 да бъдат направени всички изследвания, след това да бъде създаден общ европейски контролен орган. Аз ще настоявам седалището на този оган да бъде в България“, каза още той.
 
Неков предлага, ако има разлика в самите продукти, на етикета да пише „местна рецепта“ – българска, чешка, унгарска и т.н. Да се знае, че безалкохолна напитка в Германия е по-различна от безалкохолна напитка в България.
 
Според него, няма основание заради тази мярка да се увеличат цените на хранителните стоки.