Мониторингът за България пада догодина

Трябва само да следваме плана си, увери евродепутатът Емил Радев

Мониторингът за България по отношение на правосъдието и вътрешния ред ще отпадне до края на 2017 година. Такива са очакванията в Брюксел, разкри евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той е категоричен, че при всички случаи надзорът ще бъде премахнат в рамките на настоящия мандат на ЕК, който изтича в края на 2019 година. Ангажимент в тази посока вече пое самият шеф на комисията Жан-Клод Юнкер. Според нагласите в Брюксел обаче това явно ще стане още през 2017 година, пише "Монитор". 

Работи се усилено, важното е да си изпълняваме плана за съдебната реформа. До година, година и половина се очаква положително решение, каза евродепутатът.

Той поясни, че по принцип България не е обвързана с Румъния, но най-вероятно двете държави ще излязат заедно от Механизма за сътрудничество и проверка и ще се отърват най-после от периодичните мониторингови доклади, които сега излизат веднъж годишно.

Радев е убеден, че след поправките в конституцията, касаещи работата на ВСС, приемането на антикорупционния закон като част от необходимите реформи у нас, ще бъде добър сигнал към Брюксел. Трябвало обаче да се реши казуса около спорните текстове, касаещи сигналите за корупция, като се избегне възможността да се образуват проверки по анонимки.

Наред с разписването на окончателния вариант на промените в Закона за съдебната власт, които се очаква да бъдат гледани от МС идната сряда, предстои преди лятната ваканция на НС през август, депутатите да гласуват на първо четене и другия ключов за реформата нормативен акт -
антикорупционния закон.

Вече бе постигната договорка в редиците на управляващите, проектът на Меглена Кунева и екипа й да бъдат подкрепени с уговорката за корекции преди второто четене и най-вече по отношение на сигналите.

Радев е категоричен също така, че Шенген губи от това, че България все още не е присъединена към свободното за движение пространство. Поредното доказателство за това било, че страната ни е в топ 5 на отличниците по подаване на информация към Интерпол.