Никога не съм упражнявала никакъв натиск върху моите подчинени. Това каза бившият изпълнителен директор на НАП Мария Мургина в предаването "На 4 очи" по Нова телевизия.
Мургина беше обвинена, че оказва натиск върху териториални шефове на НАП с цел да бъдат “по-мили” към определени фирми, като два от случаите бяха в Силистра и в Бургас.
Уволнила съм много хора. Няма решение, взето емоционално или под натиск от някой. Всички решения за подплатени с документация, доклади, сигнали, несправяне с работата, посочи Мургина. Тя допълни, че от септември миналата година НАП е била обект на твърде много проверки, което е създало огромно напрежение в системата. Чашата преля на 11 февруари т.г., когато журналисти ми звъняха по телефона с въпроса вярно ли е, че бил отнет достъпът до класифицирана информация. Не можах да приема, че е възможно, ако има такова нещо, да го разбера от медиите. Приех атаката като лична и на 12 февруари сутринта подадох оставка на премиера и министъра на финансите, обясни Мария Мургина. 

Никога никой политик не си е позволил от мен да иска нещо незаконно. На еднакво разстояние съм от всички политически сили, каза още тя. 
Бившата данъчна шефка призна, че познава зам.-главния прокурор Камен Ситнилски, но подчерта, че  отношенията им са изцяло служебни. Ситнилски беше посочен като прокурора, който я предупредил за подготвян арест.  Нямам приятелски отношения с никой от прокуратурата, никой не ми се е обаждал, изтъкна Мария Мургина. 

Тя коментира и информацията, че атаката срещу нея идва от една от съветничките в ДАНС Димитрина Захаринова, която била неин опонент за поста шеф на НАП. Простила съм на всички, които изляха тези нечовешки клевети срещу мен, каза още тя. Не мога да подозирам никой, не мога да упреквам никой, че това е персонална атака, допълни Мургина. 

Би било несериозно да твърдя, че няма опити и измами по ДДС, подчерта още Мария Мургина. Тя допълни, че за последните 3 години НАП е предала над 1700 случая на прокуратурата със съмнения за източване на ДДС. От 1997 до 2003 г. събираемостта на ДДС варираше между 53% и 59% от възможния потенциал. За последните 5 години след създаването на НАП събираемостта в момента е 92%. Не мога да разбера кой и откъде намери 1 млрд. източен ДДС, допълни Мургина. 

Случаят с Валентин Захариев е като всички други случаи, в които са разрешени отсрочки и разсрочки, обясни още бившата шефка на НАП.  От 1991 г. той е декларирал най-големият данък върху доходите на физическите лица до миналата година. Припомняме, че бившият зам.-министър и настоящ столичен общински съветник Георги Кадиев изрази недоумението си от решение на данъчните да разсрочат плащането и да не обложат с лихва дълг от 18 млн. лв. на бившия собственик на “Кремиковци“ Валентин Захариев (най-богатият българин, според сп. "Впрост"-бел.ред.), който обяснил, че не може да си плати данъка, защото парите му били затворени в печеливша инвестиция. Законът позволява всеки, когато има временни затруднения, да се възползва от възможност за отсрочка или разсрочка. Това е случаят с Валентин Захариев - нищо лично и нищо незаконно, категорична беше Мургина.
Тя отрече и обвиненията, че фирмите на Владислав Христов, с когото тя живее на семейни начала, са били третирани по по-особен начин, както обявиха от прокуратурата. "Две от фирмите на мъжа ми са попаднали в офис “Средни данъкоплатци”. В него има 3000 фирми и те осигуряват близо 50% от приходите, които НАП събира за бюджета.  Няма никакъв по-особен начин", обясни Мургина.

Тя коментира и атаките, че са изразходвани твърде много средства за информационната система на НАП.  Според депутатката Мария Капон до юни 2005 има пет плащания по контракта на стойност 2.5 млн. евро за информационната система, като в този период не е направено абсолютно нищо по системата.
В края на 2005 г. заварих подписан договор от края на 2004 г. за адаптиране на готово софтуерно решение от фирма “Бул”- Франция за условията на българското данъчно-осигурително законодателство и българските бизнес процеси, валидни за приходната администрация. Подписал го е предният изпълнителен директор. След като видях състоянието, в което се намира проектът, констатирахме, че до момента бяха платени около 2.5 млн. евро за анализи, за съпоставка на законодателство, за проучване, за да бъде решен подходът за адаптирането на подобно софтуерно решение. Когато поех поста, стана ясно, че такава адаптация е невъзможна. Същността на българското данъчно-осигурително законодателство не позволява това да се случи, обясни Мургина. Бях поставена пред 2 алтернативи – едната да прекратя договора, България да загуби 2.5 млн. евро и до ден-днешен НАП да работи със старите системи от миналия век. Взехме решение да преговаряме с “Бул” и да постигнем споразумение те да изградят изцяло нов софтуерен продукт, което те приеха в рамките на тази цена по първоначалния договор. Информационната система е факт, тя работи. От 1 януари 2007 това е основната информационна система за НАП, каза още бившата директорка на НАП.  /БЛИЦ