"Войната между пловдивските олигарси Георги Гергов, Ветко Арабаджиев и собствениците на Винпром "Пещера" доведе до оставката на Мургина", твърди отлично запознат с интригите, които кипят в Града под тепетата пред "168 часа".
Информацията е потвърдена и от източници от НАП и МВР. Замерването с компромати между двамата вади на бял свят далавери с ДДС, които не могат да бъдат повече прикривани.
Скандалът между кумците Гергов и Арабаджиев избухна през лятото на миналата година , когато започва приватизацията на печелившата фабрика "Пловдив БТ". Гергов е отрязан. Не успява и Ветко Арабаджиев. Победителят е "Сигма консултинг". Двамата олигарси предлагат по-висока цена, но печели "Сигма". Тръгва мълвата, че сделката е компенсация за ударения бизнес на винпрома покрай ареста на бившия зам.-шеф на НСБОП Иван Иванов-Рилски. Той беше разследван, че е снасял информация за предстоящи проверки на алкохолните производители. Намесиха и името на "Пещера".
Единият от собствениците на спечелилата скъпоценната цигарена фабрика "Пловдив БТ" -"Сигма консултинг", е бивш съдружник на Гергов. Ветко Арабаджиев заподозира, че кумът играе зад гърба му, твърдят запознати.
Двамата са имали спорове и преди, припомнят източниците. Още през 2007 година Арабаджиев и други туристически босове напускат браншовата организация на Гергов.
Гергов е с мощни позиции в БСП, личен приятел е на президента Георги Първанов. Ветко Арабаджиев не отстъпва по блясък и връзки. На рождените му дни обикновено се изсипва цяло съзвездие, в което блестят бизнесменът Людмил Стойков, депутатката Мария Капон, евродепутатът Слави Бинев, апелативният прокурор Росен Димов, дежурните по светски изяви семейство Баневи. Говори се, че се е преориентирал към "Атака" след силното им присъствие в Общинския съвет в Пловдив.
Легенди се разказват как всеки от двамата бизнесмени Гергов и Арабаджиев гледат да надминат другия и в селекцията на чистокръвни породи коне.
Напрежението се изостря покрай предстоящата приватизация на пловдивските поликлиники. Гергов отдавна има интерес към т.нар. ДКЦ. Ветко също е мераклия за нова собственост.
Още една щипка сол сипва в раната Пловдивската община, която приема нова наредба за външната реклама. Тя минава в ръцете на една единствена фирма. Точно аферата покрай покупката на Пловдивския панаир от Георги Гергов е първият залп, който изстрелват двамата депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев. В началото на януари те раздухват за "пладнешка приватизация" на панаира. Това се случва месец след като в парламента постъпва сигнала, че Ветко Арабаджиев се ползва с чадър от властта за афери с ДДС. Компроматът е анонимен, но мнозина подозират съгражданин на хотелския бос. Така в рамките на един месец прокуратурата започва проверки срещу кумовете Гергов и Арабаджиев.
Ветко, който не си харесва рожденото име Вълчо, е сред най-големите строители на хотели по Черноморието и планинските курорти. В професионалните среди отдавна се говори, че по принцип чрез измами с ДДС строителството на новите хотели излиза на някои собственици без пари. Това става, като се връща ДДС в по-големи размери въз основа на фиктивни документи за строителни материали и отстъпено право на строеж. Парите за фиктивното строителство, които държавата връща на "инвеститора", се влагат в реално изграждане на хотели. Така те излизат без пари на собствениците.
Гергов има силни позиции в ДАНС, твърдят от "168 часа", позовавайки се на източници от службата.
На мушката са инвестициите на Ветко Арабаджиев по морето. Мургина се оказва между чука и наковалнята. /БЛИЦ