Мустафа Карадайъ: ДПС в законодателната, изпълнителната и местната власт ще бори арогантността и цинизма

Ако има гласуване в Народното събрание, ще гласуваме „за“ Истанбулската конвенция

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след заседание на Централния съвет на ДПС от 29 ноември 2019 г.
 
Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, може ли да направите малко разяснения по първата декларация – „арогантността и цинизма на управлението“ и не можах да запомня всичките недостатъци, може би ще ги повторите, на това управление. Включвате ли в това управление и президента Радев, който беше избран по време на вашето председателство на ДПС?

И ако Ви помоля да направите една сравнителна оценка между управлението на Борисов като министър-председател и Румен Радев като президент вероятно ще даде и една отправна гледна точка на това какви промени ще предлагате. И вторият ми въпрос е как ще оцените срещата на Борисов с Тръмп и огласените документи?

И видяхте ли, че ЕК призовава наново с много категоричен тон да се подпише Истанбулската конвенция, вашата оценка?

 
Мустафа Карадайъ: Първо да започна с Истанбулската конвенция, вчера беше гласувана една незаконодателна резолюция в ЕП, която беше по предложение на всички политически групи, включително и на групата „Обнови Европа“, в която членува и ДПС и нашите евродепутати гласуваха за тази резолюция.

Няма да тълкуваме тълкувателното решение на КС, но ние имаме ясна и категорична позиция за Истанбулската конвенция и сме го казвали неведнъж, че тя, ако беше подложена на гласуване в НС, ние щяхме да гласуваме „за“. По другия въпрос за посещението в САЩ, аз мисля, че хората, които бяха на посещение и самите кадри показаха съдържанието на това посещение.

Преди самото посещение имаше ред отрицания, които пък бяха в основата на самото посещение, така че сигурно коментарите и анализите тепърва предстоят, да видим и резултатите.

Засега колеги аз съм запознат само с информация от медиите, нека да се запознаем с предмета и резултатите от това посещение, да видим какво предстои на държавата и след това да си направим нашите анализи, да си вземем нашите решения за нашето поведение и тогава вие ще бъдете своевременно информирани.

Доколкото за арогантността и цинизма на управлението, колеги, този феномен обикновено се проявява в законодателните органи на управление и на централно, и на местно ниво, а най-вече и в изпълнителната власт на централно и местно ниво. Ние не се изключваме от този процес, затова правим и общ призив към всички. Мисля, че бях ясен.
 
Илиана Беновска: Включвате ли и президента Радев?
 
Мустафа Карадайъ: Казах Ви какво визираме в декларацията. Визираме поведението на законодателните органи на централно и на местно ниво, визираме изпълнителната власт и на централно, и на местно ниво.