Повече от 10 000 трактора се движат от път на път в Северна Гърция и блокират движението. Не е по възможностите на българското външно министерство да промени този факт и да премахне проблема. Това се разбра от обясненията на говорителя на МВнР Драговест Горанов, който заяви, че по дипломатически път е използван целият инструментариум от средства за въздействие.
Повече от 6 километра достига опашката от ТИР-ове на ГКПП Кулата, толкова са и на отсрещната страна при Промахон, съобщи в репортаж от граничния пункт Нова тв. Шофьорите спят в кабините, нямат и елементарни хигиенни условия за този непредвиден престой.
От външното ни ведомство са направили първото предупреждение за готвените протести още в дните преди Рождество Христово, каза Горанов. По-късно, в началото на втората вълна, пак предупредихме хората да внимават. МВнР има определен инструментариум, с който разполага - да разговаря, да пише ноти и да поставя на двустранна основа въпроса, включително с най-твърд тон, обясни говорителят.
Гръцката страна до момента не ни е отговорила нищо. Изразяват съчувствие  в неофициален порядък. Те разговарят със стачкуващите, но резултати досега не са постигнати.
Въпросът е поставен и пред нашите партньори в ЕС в генералната дирекция на ЕС, тъй като има регламенти, които не допускат да се пречи на свободното движение на хора и стоки. Настояваме гръцкото правителство да отвори коридор за българските ТИР-ове, а същото са поискали Румъния и Полша, които също имат блокирани автомобили на нашата граница.
"Можем единствено да призовем нашите шофьори да не пътуват", обобщи дипломатът.
България е изпратила писма до генералните дирекции “Общ пазар” и “Транспорт”, в които иска решаване на проблема. Подобен случай е имало през 1998 година между Франция и Германия, съобщи Драганов: Френски фермери са блокирали границата и германските износители на ягоди не са могли да изнесат продукцията. Случаят е отнесен към ЕК и решението било – фермерите трябва да освободят границата, за да може да бъде осъществена логиката на Европейския съюз за единен общ пазар.
"Това не е демокрация - то е анархия", коментираха в директното включване изгубили търпение от ситуацията шофьори.
Ивайло Тодоров и Христо Цветанов от Асоциацията на земеделските производители казаха, че оправдават колегите си от Гърция. "Те имат справедливи искания, голяма част от които се припокриват с нашите искания - мораториум върху кредитите и финансова помощ за сектора, която да припокрива загубите при кризи, както е сега. Искат също минимални изкупни цени, което е и наше искане", посочиха двамата. От асоциацията
смятат да влязат във връзка с гръцките фермери и да им предложат да направят общо искане до ЕС, за да се разбере, че тук имаме регионален проблем.
Само 190 тира са пропуснати снощи в двете посоки на Кулата-Промахон, казаха от граничната служба. /БЛИЦ