Арестуваният в Румъния за шпионаж бивш български военен разузнавач Петър Зикулов е частно лице и българската консулска служба ще му окаже защита като на всеки български гражданин, изпаднал в беда зад граница. Това обясни пред Нова тв говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Той отрече бившият военен аташе Зикулов да има към момента служебни отношения с българските власти. Той не работи в нито едно от официалните български представителства. Заселил се е в Букурещ със семейството си и развива бизнес.
Само румънската прокуратура може да каже какви са обвиненията срещу българина, консулът ни там е подал молба за среща с него, но още не я е осъществил, каза говорителят. Предаден е и списък с адвокати, които задържаният може да наеме за защитата си.
По телефона кореспондентът на БНР Георги Василски съобщи, че е отложено за утре делото във Върховния касационен съд за мярката на арестувания. Петър Зикулов бе задържан с прокурорско нареждане за 29 дни, което е максималният срок в Румъния. На румънеца Флоричел Ачим, от когото според обвинението той е купувал военни тайни, ще бъде повдигнато и обвинение за измяна.
Драговест Горанов не коментира дали под формулировката "на трета извън ЕС и НАТО страна" се подразбира, че тайните са предавани на Русия. Само румънските власти могат да кажат за каква информация и за коя страна става дума, каза той.
Според Василски от съобщенията на румънската прокуратура до момента може да се смята, че става дума за информация за комуникационни обекти и комуникационни схеми, за карти, които се отнасят до румънски военни единици, за документи, касаещи технологичното обновление на румънската армия, както и за честоти на румънската радарна противовъздушна система.
Всички, които са работили за бившето разузнаване, трябва да бъдат отзовани, за да не стават такива гафове - това мнение изрази зрител на Нова тв по телефона.

БЛИЦ припомня, че румънската прокуратура повдигна обвинение за шпионаж срещу арестувания в Букурещ български гражданин Петър Зикулов, който е задържан заедно с румънския военен подофицер Флоричел Аким.  Българинът има консултантска фирма в Букурещ и обвиненията са за продаване на военни тайни на трета извън ЕС и НАТО страна.
Румънската страна официално обяви, че обвиненията не са към България и деянията на задържания нямат нищо общо със страната ни.
Уличеният за шпионаж бивш български военен разузнавач Петър Зикулов е имал 3 фирми в Румъния. Две от тях са в ликвидация, а третата на практика не работи, писа "Стандарт". Зикулов се впуска в бизнес попрището, веднага след като е отзован като военен аташе в Букурещ през 2005 г. Той остава да живее в румънската столица и според съдружника му Азиз Илиаз Садула, който е общински съветник в Шумен, помагал на редица български фирми да изнасят в северната ни съседка.
В "Орион Трейдинг БГ" Зикулов е съдружник с видинчанина Кирил Захариев Бушев, който е съдия по бокс и член на управителния съвет на местния боксов клуб "Бдин Донау груп". В последната година работи за възстановения нов клуб в града "Глобал файт клуб", управляван от Кирил Малчиковски. Бизнесменът притежава "Гранд Казино" в града, а комисията "Кушлев" поиска да му се отнемат имоти за 1,6 млн. лв. след присъда за контрабанда на оцетен анхидрид. Прекурсорът се използва за пречистване на хероин.
В "Полинас Ком 2003" арестуваният българин е съакционер с Петър Константинов Петров, който живее на ул. "Бигла" 33 в столичния жк "Лозенец". Петров е отказа коментар - "Не ме търсете повече, не мога да ви бъда от полза", заявил той по телефона.
Третата фирма, в която Зикулов участва само с 5 на сто от капитала, е "Цитрон Интернационал". Тя е регистрирана в Аджиджа, Констанца. Другите 95% от акциите се държат от шуменеца Азиз Илиаз Садула. Той има собствена фабрика за запарни изделия във Велики Преслав и е акционер в консервния комбинат "Тропик". През 2007 г. е кандидат за кмет на Шумен от ДПС, но се класира едва четвърти и губи битката с Красимир Костов от БСП. За Садула гласуват 4161 шуменци, което прави 10,55 на сто от гласовете.
Според бизнес партньорите му Зикулов разполагал с добри контакти в румънската столица и им помагал в износа на захарни изделия и консервни продукти. Пред тях той се представял като Петър Маринов, а не с известната фамилия Зикулов.
48-годишният сливналия Петър Зиколов е военен аташе в Румъния допреди четири години. Тогава той сам напуснал, като продал имотите си в България и се прехвърлил да живее в Букурещ. От близо десет години Зиколов и съпругата му, която е от Пловдив, заедно с техния син живеят в румънската столица. Синът на Зиколов в момента е студент втори курс икономика в Румънския държавен университет.
Самият Петър е роднина на дългогодишния шеф на българското военно разузнаване генерал-полковник Зикулов. Бащата на Петър - полк. Марин Зикулов, е втори братовчед на генерала. /БЛИЦ