Министерството на вътрешните работи е подписало тримесечен договор до края на 2008 г. в рамките на малка обществена поръчка /15 000 евро/ с европейски правни експерти от адвокатската консултантска фирма "Албер енд Гайгер" (Alber & Geiger). Това съобщиха от ведомството по повод информацията в британското издание "Legal Week", че българското правителство е наело брюкселската адвокатска фирма "Албер енд Гайгер" да го представя и лобира за интересите му в Европейската комисия, след като ЕС реши да замрази фондовете за България и след публикуването на силно негативен доклад за страната през юли.
От правителствената пресслужба уточниха, че лобистите не са наети от кабинета, а от МВР. 
Предметът на договора е провеждане на консултации относно "обективното представяне на постигнатото от МВР в областта на изпълнение на ангажиментите, свързани с членството в Европейския съюз, включително Механизма за сътрудничество и верификация, установен с решение на ЕК от 13 декември", посочват от вътрешното министерство. 
Подпомагаме България в усилията й да реши възможно най-бързо проблемите си с ЕК след присъединяването , казва пред "Лигъл уийк" управляващият партньор във фирмата Андреас Гайгер.
Той и колегата му Ролф Вегенбаур, също специалист по европейско право, съветват българското правителство в опитите му да лобира ЕК, пише "Лигъл уийк". Вегенбаур е бивш директор на юридическата служба на ЕК и се е присъединил към "Албер енд Гайгер" от германската адвокатска кантора "Граф фон Вестфален" миналата година.

Докладът на ЕК, който е част от редовния мониторинг на България след приемането й през 2007 г., констатира, че страната не отговаря на изискванията за борба с корупцията и създаване на функционираща административна и съдебна система, припомня изданието. /БЛИЦ