С измененията на чл. 251 от Закона за електронните съобщения, приети днес от Народното събрание, данните, събирани от операторите и интернет-доставчиците ще могат да се използват само за разкриване на тежки престъпления и престъпления по интернет. Това означава, че извън кръга на престъпленията, за които тези данни могат да се използват, остават модерните напоследък телефонни измами, издирването на избягали затворници, склоняване към проституция, разпространяването на порнографски материали, в това число и по интернет и др. Това се казва в позиция на МВР.
Тотално намалява способността на МВР и ДАНС да работят по “горещи следи” за разкриване на престъпления като отвличания, убийства, бомбен тероризъм, тежки грабежи, наркотрафик и наркоразпространение.

Едно такова решение влиза в противоречие с многократно декларираната воля на законодателя за ефективно противодействие на престъпността и нанася тежък удар върху способността на правоохранителните органи за резултатни действия по разкриване на престъпления и издирване на извършителите им, се казва още в съобщението  на министерството. /БЛИЦ