МВР под ръководството на служебния министър Бойко Рашков преобърна закони и правила. Това стана известно след поредната „акция“ на униформените в Пловдив, които обявиха, че са задържали собственик на фирма за дограма по подозрения за купуване на гласове, пише Tribune.bg

От държавното обвинение в Пловдив обявиха, че данните по делото са им сведени устно по телефона. Прокурорите са получили телефонно обаждане, в което са ги уведомили, че полицията води досъдебно производство.

„Иззети са тефтери, от които за момента нищо не става ясно, няколко чифта маратонки и дамаджани с мирис на алкохол“, заяви прокурорът и допълни, че досъдебното производство е започнато от МВР в условията на неотложност. Без никаква конкретика от полицията са уведомили, че някой е предлагал имотни облаги за упражняване на вот, отново без конкретика.

От държавното обвинение уточниха, че акцията не е свързана с предстоящите избори, а тези проведени на 4 април, като към момента това категорично е установено.  

На дежурния прокурор не са давани указания за задържани лица или пък да има такива, а ако има арестувани те вероятно са по закона на МВР.

„Нямаме конкретика, че лицето Х е направило нещо. От това което разполагаме към момента са два тефтера без ясно съдържани, 50 чифта маратонки, 11 броя дамаджани, иззетите пари са 3 банкноти от старита 50 лева, 8 банкноти по 20 лева и 2 по 10, както и едни 50 евро, и 5 паунда“, заявиха от прокуратурата.

Ето в полза на коя партия са купували гласове в пловдивската циганска махала

По отношение на информацията, че в тефтерите има информация, че съдържат лични данни, от обвинението заявиха, че нямат никаква представа и очакват съвсем скоро всичко да им бъде предадено, за да знаят дали ще разследват алкохола, маратонките или нещо друго. За момента устните данни, които са им подадени са за евентуални нарушения на изборите на 4 юли.

„На дежурния прокурор нито днес, нито вчера е подавана информация за задържани хора. Процедурата е всичко да се докладва на дежурния прокурор и под неговото знание и ръководство да се действа. Именно затова очакваме с най-голямо нетърпение да ни се предоставят материалите по делото“, заявиха от прокуратурата.

По-късно от полицията уточниха, че 40-годишен пловдивчанин е задържан като заподозрян за престъпление против политическите права на гражданите. В хода на стартиралата в страната СПО, вчера са извършени процесуално-следствени действия в офис с прилежащ цех за изработка на дограма в кв. Столипиново в Пловдив.

При претърсване съвместните екипи на отделите Криминална и Икономическа полиция и 6 РУ от областната дирекция на МВР иззели  три тефтера, съдържащи лични данни - около 2000 имена и адреси с броя на обитателите им като евентуални гласоподаватели за определена политическа партия, компютърна конфигурация, DVR със записи от видео наблюдение, таблет, преносими флаш памети и мобилни телефони.

Допълнително от помещението са конфискувани 46 незаконно притежавани боеприпаси, 55 литра безакцизен алкохол и 53 чифта спортни обувки на запазени търговски марки, без необходимите документи на правопритежателите.

С полицейска заповед по ЗМВР мъжът е задържан за срок до 24 часа. След доклад на случая в Районна прокуратура -Пловдив, е образувано досъдебно производство по чл. 166, ал. 3 от НК. Работата по цялостното документиране продължава.