На 4 септември следобед ще бъде подписан договорът за прекратяване на взаимоотношенията между Висшия съвет на БСП и “ПМ ПРЕС” на Петър Манджуков. Това съобщи в интервю за Агенция БЛИЦ заместник-председателят на медийната комисия към БСП Николай Малинов, който застава начело на дружеството "Дума 2008" - новият издател на вестника.
“Отношенията ни с г-н Манджуков приключват по един нормален, човешки, коректен и красив начин”, е преценката на Малинов. Той е категоричен, че новите издатели не отиват да правят вестника за пари или за слава. Това ще е вестникът на Висшия съвет. “Това, че ще има бизнесмени, които ще помагат, не е определящо. Трябва да е ясно и категорично – че ние отиваме там, за да провеждаме политиката на БСП, политиката на Висшия съвет”.
Следва пълният текст на интервюто:

Г-н Малинов, може ли да потвърдите пред Агенция БЛИЦ новината, че е създадено дружество “Дума 2008” и че вие сте негов управител?
- Да, това е така.

Факт ли е вече предаването на издателските права за вестник “Дума”?
- Все още не. Най-вероятно, доколкото имам информация, на 4 септември следобед ще бъде подписан договорът за прекратяване на взаимоотношенията между Висшия съвет на БСП и “Пиар прес” на Петър Манджуков. Сергей Станишев и Манджуков ще сложат подписи под документа, след което, надявам се, в най-кратките срокове да бъде подписано споразумението с новото дружество, на което за момента аз съм собственик и управител. Ръководството прецени, че е политически правилно аз, като заместник-председател на медийната комисия, да поема нещата засега. Когато се подпишат документите с новото дружество, няма да остана единствен издател, ще има още няколко имена, които в момента не мога да оповестя, защото предстоят заключителни преговори за конкретните условия, които ще бъдат заложени в това споразумение. Става дума за бизнесмени, политици или симпатизанти на нашата партия, които по една или друга причина могат да не приемат параметрите на новата спогодба, която ще бъде подписана с “Дума 2008” ЕООД.

Вече се чуха имената на Петър Кънев, Добромир Гущеров...
- Това са имената, които се спрягат, хората, с които се преговаря. Дружеството ще бъде пререгистрирано в акционерно. В него няма да е само Николай Малинов, а ще бъдат трима или петима. Аз смятам, че Гущеров би приел. Имам информация не от него, а от ръководството, и за Тончо Бебов знам, но трябва потвърждение на тези имена от самите тях - след като видят условията на договора и след съгласуване. Когато един договор е на финалната права, няма как да дам по-подробна информация, защото двете страни трябва да си стиснат ръцете.

На каква платформа стъпва новият вестник?
- Аз се надявам на 5 септември да се запознаем с проектодоговора. Сега не е коректно спрямо г-н Манджуков и взаимоотношенията с него, които приключват по един нормален, човешки, коректен и красив начин, да говорим за тези неща предварително.

Но казахте, че новите издатели може да не приемат условията. Има ли нещо специално, което се залага в договора с тях?
- Условията са предмет на преговори, които предстоят. Ще бъдат описани в документа, който се подготвя, а той ще бъде финализиран веднага, след като приключат отношенията с Манджуков. Докато не са финализирани, всичко се случва, все пак. За момента ние можем да кажем – това са разговорите, това са намеренията, това са политическите послания.

Нека уточним тогава изискванията на партийното ръководство. Какво би искал Висшият съвет, като държател на марката, да се съхрани и да се развива от новите издатели?
- Висшият съвет би искал да се прави един ляв, социално ориентиран вестник. Той и сега е такъв, но трябва да има по-ярко социално и ляво звучене. По-категорично. Това ще зависи от главния редактор, който също не ни е известен. Разговарях вчера с председателя, и това ще бъде решено, когато стигнем до подписване на договора. Въпрос на дни.

Разговаряте ли вече с кандидати за поста главен редактор?
- Категорично това е в приоритетите на Изпълнителното бюро и на председателя на партията. Нямам информация към днешна дата. Аз съм дал своите предложения и колкото по-бързо разбера какъв изборът, толкова по-добре, защото кораб без капитан как се управлява...

Можете ли като човек, поел издателските функции, да коментирате изказаната преди няколко месеца критика от досегашния издател Петър Манджуков, че хора от висшето партийно ръководство искат да използват “Дума” като инструмент за постигане на личните им политически амбиции?
- Ние сме партия с издателски традиции. Една партия, която има нужда от своите информационни канали, за да съобщава на обществото какво се случва в нея, какви новини раждаме извън тези, които журналистите приемат като по-важни, извън акцентите, които те виждат. Ние смятаме, че много акценти в рамките на нашето правителство и нашата партия могат да бъдат дадени по доста по-категоричен начин, от този, по който в момента това се случва, и затова имаме нужда от своя вестник. Това ще е вестникът на Висшия съвет. Това, че там ще има  бизнесмени, които ще помагат, че ние ще сме хората които ще го работим, не е определящо. Нали разбирате, че не отиваме да го правим за пари или за слава. Трябва да е ясно, че ние отиваме там, за да провеждаме политиката на БСП, политиката на Висшия съвет, и това, което се прави, да бъде достояние на хората, дискусиите, които протичат в партията, да протичат и там, където им е мястото – в нашите леви издания. Защото тези неща в момента протичат единствено в залите. А ние искаме да протичат и в интернет, във вестника, в телевизиите и т.н. Имаме много теми, които искаме да зададем на обществото.

Предстои партиен конгрес, след това избори – те ли са моторът на промяната във вестника?
- Всяка сериозна партия трябва да има своето издание. Така, както имаме своя софийски бюлетин за проблемите на София, информационния бюлетин на Висшия съвет и “Ново време” – едно сериозно теоретично издание, където се дискутират проблеми и на българското ляво пространство, и на световното. Мястото ни в левия печат е ясно. Все пак имаме 200-хилядна членска маса, в която 40-50 хиляди са активни партийни членове. Те трябва да изразяват своето мнение и позиции, да се получава дискусия и на базата на тази дискусия да се взимат решения. На хора, които не са в партията, може да им звучи смешно, но това е точно така. Дискусията за “Дума” възникна точно по този начин.

Имате ли обратна информация каква е оценката на вашите членове за вестника. Подготвяната промяна ще увеличи ли броя читателите или ще го свие?
- Аз ще работя, за да се увеличат читателите.

Има ли критики?
- Който не работи, той не получава критики. Има критики и към правителството, и към всеки, който се занимава с политика. Някои критики са конструктивни, аз самият съм бил критичен към вестника, на конгреса съм изразявал позиция като обикновен член на партията към вестника. Сега ръководството казва, че вестникът трябва да е по-категоричен. Такова е и моето мнение и съм го отстоявал в медийната комисия, по пленуми, заседания и на конгрес.

Кога да очакваме новия вестник?
- Вестникът няма да престане да излиза. Очаквам до седмица да приключат взаимоотношенията с Манджуков и до седмица след това да имаме договор с новия издател “Дума 2008”, като в този процес няма да има прекъсване, вестникът ще продължи да излиза.

До края на септември може би и новият главен редактор ще е назначен?
- Надявам се това да стане много по-бързо. Всеки ден е важен. Всички са на мнение, и председателят, и бюрото, и Висшият съвет - че въпросът не търпи отлагане. /БЛИЦ