Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи на специална пресконференция колко пари са били отпуснати за подпомагане на хората с увреждания по време на управлението на ГЕРБ. 

На пресконференцията присъстват представители на организации на хората с увреждания. Сачева даде подробна информация за финансовата помощ, отпусната на хора в неравностойно положение, социално слаби и самотни майки.

"Напоследък много се говори какво е направило правителството на премиера Бойко Борисов за нуждите на хората с увреждания. Ще ви кажа какво е направило в числа.

От 2009 г. разходите по бюджета на социалното министерство в областта на хората с увреждания възлизат на над 245 млн. лева. През 2018 г. същите тези разходи весе ча над 458 млн. лева. През 2020 г. разходите вече са увеличени на над 921 млн. лева. Сами можете да изчислите в цифри колко е нараснало отношението ни към хората с увреждания'', обясни министър Сачева.

Общо с пенсиите за 2020 г. българското общество плаща за това да се подобри животът на хората с увреждания.

Общите разходи са за около два милиарда лева. Само преди няколко дни одобрихме допълнителни разходи в размер на 162 млн. лева за личните асистенти.

Отделно месечната помощ за дете с трайно увреждане се получава от 26 000 деца у нас, като изпланетана сума е за над 83 млн. лева, допълни още социалният министър и посочи, че бяха приети и три нови закона, касаещи хората с увреждания – Законът за социалните услуги, Законът за личните асистенти и Законът за хората с увреждания.

Тя изтъкна, че това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. "Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни мерки и политики, които ние разработваме с тях".

За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието и тежка злоупотреба на каузата за хората с увреждания. Видяхме опит на една активна провокация, един зловреден хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова, да бъде представен като защита правата на хората с увреждания.

Въпреки деконструктивното поведение на госпожа Вера Иванова, тя има възможност активно да участва в изработването на политиките. Сами преценете дали това, което се случва навън, е протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации. Неслучайно ние тук сме показали представители на хората с увреждания, които наистина работят за каузи.

Веска Събева, председател на националното сдружение на хората с увреждания заяви, че е "изключително притеснително, че отново за пореден път каузата на хората с увреждания се използва за противопоставяне на други хора с увреждания".

Васил Долапчиев от Съюза на слепите заяви на свой ред, че движението "Системата ни убива" представлява "малобройна група на майки на деца с увреждания".

"Още тогава бившият министър на социалната политика и неговият екип направиха съществени промени в социалното законодателство на България.

Подобни като мащаб и дълбочина промени в социалната сфера не са били извършени досега. Заложена е дълбока промяна, изработени са нов закон за хората с увреждания и закон за личната помощ", посочи той.

Николай Нинов от Съюза на глухите отбеляза, че е съгласен и приема всяко едно решение и правото на всеки гражданин в България да протестира и изказва своето мнение: "Но смятам, че трябва да се комуникира с мир.

Тези действия минаха в друга насока, започнаха да настройват обществото, както и хора срещу хора. В България има много хора, които не разбират какво точно се случва.

Това, което много ме притеснява е, че този хаос, който се създава в момента, ще създаде много негативна ситуация в България.

Не бива да се фокусира вниманието само върху една определена група хора. И когато се работи, особено на държавно ниво, всички ние трябва да работим и мислим за всички хора с увреждания".

Павел Савов от БАРИС посочи на свой ред: "Протестът и законите, срещу които в момента се протестира, бяха приети във формата, в който участваха и госпожа Манолова, протестиращите, колегите ми и нашата организация.

През 2018 г. бяхме подложени на нечовешки медиен натиск. Тогава се случи нещо много грозно. Излязоха хора с увреждания срещу хора без увреждания. Надявам се това да не се повтори. Има форми, има начини всеки да си изрази мнението. В някакъв момент всички ще преминат границата на добрия тон и тогава всичко ще бъде загубено като диалог".

Владислава Цолова, председател на асоциацията на родители на деца с аутизъм коментира: "Тук съм, защото през последните часове много родители на деца с аутизъм и на деца с всякакви увреждания, ми се обадиха и заявиха, че те не са майки от "Системата ни убива". Ние помним какво се случи с нас".

Цолова посочи придобивките, които законово са регламентирани както за родители на деца с увреждания, така и за самите деца.