Парламентът облекчи режима на облагане с ДДС на дарения на хранителни продукт с наближаващ срок на годност. Това се случи след като Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за ДДС, внесен от Реформаторския блок, съобщи „Фокус“.
„За“ промените гласуваха единодушно 129 народни представители. Облекчението ще е в полза на организации за общественополезна дейност с предмет на дейност „хранително банкиране“ или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи.

Със законопроекта се регламентира „хранителното банкиране" като метод за безвъзмездно предоставяне на храни и хранителни продукти от юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, регистрирани като оператори с храни от Българската агенция за безопасност на храните. Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и се използват единствено с обществена полза. В рамките на дебата депутатът от ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова обясни, че от ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, защото според нея не е редно дори един килогряам храна да бъде бракувана, ако може да бъде използвана. По думите ѝ обаче при добрите предложения дяволът е в детайлите.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев обяви, че ПГ на „БСП лява България“ принципно подкрепя промените, но между първо и второ четене ще търси по-засилена роля на Министерството на труда и социалната политика в процеса на получаване и разпределяне на дарени храни. Според Петър Чобанов от ДПС идеята е добра и трябва да се подкрепи, но в законопроекта липсва контролен механизъм за избягване на злоупотреби и за разпределяне на съответните дарения. Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт този законопроект е добър, защото бедността не е лява, нито дясна.