Парламентарната антикорупционна комисия изслушва днес шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Поводът обаче не е подадената от него оставка. Той е поканен да отговаря на депутатски въпроси, ще бъде обсъдена и ефективността на КПКОНПИ. 

БЛИЦ припомня, че на 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно Цацаров остана без достъп до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.

„Готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми бъдат поставени. С ваши две писма са изискани данни и иnформация за работата на комисията. Първото касае данни относно производствата, свързани с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. А второто – пак данни за отнемане на незаконно придобито имущество за период от 2013 г. досега”, заяви Цацаров в началото на изслушването.

„На първото е отговорено с известно закъснение поради изключителния обем информация, които се изисква. Отговорът е пред вас. Във второто – бяхте поставили 3-дневен срок, но отговорихме, че той няма как да бъде спазен, защото е невъзможно този обем да бъде събран, при положение че беше изпратено в петък", посочи Цацаров.

Той подчерта, че закъснението не се дължи на проява на неуважение, а на невъзможност да се предостави този обем в очаквания срок.

„Постарали сме се да предоставим цялата налична информация, която имаме. Пълният обем ще бъде представен в отчетния доклад, ако НС ми даде възможност да го предоставя", добави Сотир Цацаров.

„80% от сигналите касаят ситуации в общински съвети. Т.е. те се подават в много случаи по отношение на конфликт на интереси на общински съветници. В много случаи авторите са именно общински съветници”, отбеляза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!