Не съм агент на ДАНС, а само консултант. Това заяви експертът на ГЕРБ по данъчна политика Тошко Тодоров пред "Стандарт". Той си получил договора за консултантска дейност в началото на седмицата. След участието в "Референдум" обаче, му го поискали и повече не го върнали. Не знам какъв ми е статутът в момента, каза Тодоров.
Лично министър-председателят обяви в парламента наличието на сигнали в прокуратурата и в парламентарната антикорупционна комисия срещу Тошко Тодоров. Има подозрения, че като ръководител на НАП в Добрич е укривал източване на ДДС, в това число и на свои близки, съобщи Станишев пред репортери. Сигналът бил подаден много преди днешното заседание и е тревожно, че Тодоров се оказа сътрудник на ДАНС и едновременно с това политически експерт.
Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Величков потвърди, че е информиран за сигнала. Самият той не е видял материала, защото е на командировка в Русия. Тошко Тодоров е освободен от директорския пост на добричкия НАП точно заради съмнения за участие в източване на ДДС. Тези съмнения обаче не се отнасяли за покупко-продажба на зърно.
"Тошко Тодоров работи един месец на граждански договор в агенцията. Той трябваше да ни помага с експертиза по конкретен случай. Нас не ни интересуват неговите политически пристрастия, а качеството на експертизата му", заяви пред "24 часа" говорителят на ДАНС Зоя Димитрова.
За думите на Сергей Станишев, че има съмнение за участието му в схеми за източване на ДДС данъчният експерт заяви, че по същото време, за което се твърди че са сигналите, през 2005-а година, е бил поканен от парламентарната комисия за борба с корупцията да вземе участие в открита приемна пак като консултант.
Предната година пък бил награден като данъчен №1 в държавата.
Ако има сигнали срещу мен или мои близки за участие в корупционни схеми, нямам нищо против компетентните органи да се занимаят с тях, предложи Тодоров. Той е категоричен, че твърденията, че зет му е замесен в източване на ДДС са смешни, защото просто няма сестра, а брат.
Поскаха ми експерт, който да помага на държавата и им го дадохме, а сега се опитват да удрят по ГЕРБ, отсече лидерът на партията Бойко Борисов. Според него не отивало на един премиер да говори с предположения, а не с точни факти, при положение че всички служби са под негово ръководство.
Борисов също подчерта, че е ядосан на колегите си вдясно, които се усъмнили в сближаване на позиците на ГЕРБ и БСП на дебата. Това, което казва Станишев днес очевидно говори за обратното, подчерта Борисов. /БЛИЦ