Над 200 000 евро неустойка ще получи Министерство на отбраната заради забавената доставка на седем бронирани джипа за армията по договор с американската компания „Текстрон". Това каза военният министър Николай Цонев, след като присъства на дипломирането на Випуск 2008 на Военната академия „Георги Раковски".
Министърът на отбраната Николай Цонев каза, че е "абсолютно сигурно", че министерството ще получи неустойка за забавянето на договора с фирмата за доставката на седем бронирани колесни машини М1117 на стойност 14 млн. лева. Сделката с "Текстрон" бе подписана от бившия военен министър Веселин Близнаков в края на миналата година, като средствата бяха отпуснати целево от правителството. Една от причините да бъде избрана американската фирма за изпълнител на поръчката бе именно декларираната възможност да достави машините веднага.
Цонев съобщи още, че в момента се водят преговори с фирмата и за изплащането на други неустойки. 
Мутафчиев  допълни още, че категорично се слага край на замените с военни имоти и ще има само три вида разпоредителни сделки с такива имоти – продажба, отстъпено право на строеж и строеж от самото военно ведомство. Резиденция „Лозенец" и Централния военен клуб ще преминат от дирекция „Военни клубове и информация" за стопанисване от агенция „Социални дейности" към военното министерство, каза още министър Цонев.  /БЛИЦ