От днес стартира предизборната кампания. 28 са общо партиите и коалициите, които ще се борят за гласовете на избирателите и за места в 51-вия парламент, предава Glasnews.bg.

Предизборната кампания ще бъде закрита на 25 октомври, а 26 октомври е ден за размисъл, на който партиите и коалициите вече няма да имат право да агитират гласоподавателите.

До 5 октомври ЦИК ще определи държавите и секциите за гласуване извън България. Задгранични избирателни секции ще има в 60 държави.

Кампанията се води само на български език

В страната ще бъдат разкрити 11 647 секции. Броят на избирателите по списъци е 6 640 383 души.

Кампанията по закон се води само на български език. В последния ден преди изборите – 26 октомври, е ден за размисъл – агитацията е забранена.

Днес се очаква и брифинг на служебния вътрешен министър Атанас Илков за организацията на изборите. Той ще представи мерките, с които Министерството на вътрешните работи ще подсигури изборния процес.

Започва и национална полицейска операция

От днес започва националната полицейска операция, която още продължи до изборите. Ангажирани са всички служители на МВР с полицейски правомощия.

В качеството си на координатор на организацията на вота, в четвъртък министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, съобщи, че от страна на неговото ведомство всичко върви нормално и в срок.

Но изказа и притеснението си, че проблемът с така наречените „мъртви души“ в избирателните списъци все още стои на законодателно ниво.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!