На 12 януари бе публикувано изследване на платформата "Eulytix", което твърди, че българинът Радан Кънев е сред 20-те най-активни евродепутати в Брюксел. В тази класация политикът от "Демократична България" е поставен на първо място по активност сред родните представители в Европарламента.

На първо място платформата дълго вереме не работеше, а сайтът й е активен едва от днес, макар и информацията в него да е далеч от прозрачна. „Баннати“ са в Туитър, унгарска е и е самопровъзгласила се да дава анализи за дейността на депутатите по странни критерии, като например, "политическа хетерогенност", което според тях значи кооперативност между един депутат и депутати от други групи.
Анализът е направен за периода юни 2019 - юли 2020.

Базира се на доста странна основа: изменения, документи на ЕП и законодателни досиета, което е странно за определяне активността на един депутат. Радан Кънев е в топ 50 по "свързаност".

 Информацията се появи у нас първо в сайта euractiv.bg, след което бе цитирана в няколко други български медии, а самият Кънев реагира на присъствието си в тази класация с дълъг и емоционален статус във Фейсбук.



В тази медия работи един известен потомствен доносник на ДС, който от своя страна е вечен „доставчик на услуги“ за членовете на Европейския парламент от делегацията на БСП. Връзката е прекрасна - политическа група плаща на „доставчик на услуги“ с парите на европейските данъкоплатци през бюджета на ЕП, а той им доставя услугата да ги публикува в „независимата“ медия, в която работи, вече в качеството си на „журналист“.

От така независимия и експертен euractiv.bg се позоваха на "Eulytix", представяйки организацията като "безпартийна нова платформа за работа с големи бази данни, чиято цел е да предостави подробни и основани на данни изводи за политиката и законодателството на ЕС”.

Медията се похвали, че е получила предварителен достъп до доклад на платформата, която е създадена в Унгария. За съжаление обаче подобна информация, която засяга много политици, партии и държави, остана на този етап достъпна само на една медия у нас.

Което остава трайни съмнения, тъй като обикновено такъв тип изследвания се публикуват и са общодостъпни с цел възможно най-голям обхват на информираност сред европейските граждани. Проверка показва, че този доклад не е достигнал до медии от много страни в Европа.

За работата на “Eulytix” през последната година пишат предимно разноезичните варианти на портала “Euractiv". По-фрапиращото е, че опитите на заинтересованите да видят първоизточника на тази класация удрят на камък, тъй като сайтът на "Eulytix" не беше активен дълго време и проработи едва днес.

Дори е възможно да е блокиран целево. В Туитър акаунтът на платформата посреща със съобщението, че този профил е временно ограничен, заради "необичайна активност". В опитите си да научите нещо повече за организация, боравеща с толкова немаловажна информация, разбирате, че тя съществува само от една година и пуска отделни части от свои изследвания, в които ви приканва да се свържете с тях, ако искате да видите пълните данни.

“Необичайна активност” в социалната мрежа Туитър в много от случаите означава, че се е наблюдавал ръст на броя на фалшиви акаунти, които разпространяват пристрастна информация или необичаен стремителен растеж на последователите например.



Според информацията от “Eulytix" анализът им е направен за периода юни 2019 - юли 2020. Базира се на доста странна основа: изменения, документи на Европейския парламент и законодателни досиета, което определя всичко друго, но не активността на един депутат. Такъв тип критерии няма как да дават ясна представа за активност, няма присъственост, няма изказвания, няма работа по комисии, няма доклади и внесени въпроси, нито обяснения на вот и т.н.

Нещо повече, тази така наречена платформа е тясно свързана с унгарски представител, който е и ..... съветник в ЕНП. Това се казва обективност, дума да няма.

За сравнение официалната класация за активност на евродепутатите, осъществявана от платформата mepranking.eu (събираща информация за Европейския парламент от 2004 година) се базира на десетки критерии и взима предвид всички публично достъпни параметри за представянето на евродепутатите, като категориите са:

доклади, декларации, писмени декларации, въпроси до ЕК, изявления, изказвания в зала, обяснения на вот, позициите, които заема един евродепутат в Европарламента и честотата на присъствията му. Ясни и обективни критерии, които могат да бъдат доказани и сравнени.

Затова и в по-детайлен прочит на изложената от euractiv.bg информация се разбира, че критериите, по които е съставена класацията на “Eulytix", оставят сериозни съмнения. В най-добрия случай явно става дума за опит за самореклама.

Всичко това обаче не попречи на Радан Кънев да празнува признанието. Той го определи като "безспорен и сериозен успех" и, досущ като спечелил "Оскар" актьор, се зае да благодари на когото се сети за триумфа си.

Евродепутатът си пожела нескромно в скоро време място в десетката, петицата, тройката и "защо не първо място". Повечето от приятелите му във Фейсбук бяха обзети от ентусиазъм и изразяваха гордостта си с неговата дейност в Брюксел, но имаше и такива, които припомниха на политика, че не става въпрос за класиране в олимпийско състезание, а за активно присъствие на български пратеник в Европейския парламент. "Едва ли България Ви е изпратила там, за да преследвате подобна самоцелна амбиция. Изобщо...

Приемете класациите като особен вид статистика", призова го привърженик.

Прочее, с платформи като тази, основани от служители на групата, основаващи се на много интересния, но нищо незначещ критерий „политическа свързаност“, основани от служители на съответната политическа група, няма да е проблем и за Бареков да е пръв на състезание по английски език например.

Прочее, не е лошо някой да попита Радан Кънев какво значи политическа свързаност, защото звучи, хм, малко притеснително. Така например колегата на г-н Кънев от същата група, отново унгарец, забележете се оказа „свързан“ с двадесетина други депутати и дипломати по доста неудобен начин в условия на нарушаване на карантината, вечерния час и социалната дистанция.

Оказа се, че в този случай колегите на господин Кънев изобщо не са спазвали социална дистанция и са били доста свързани. Политически, разбира се.

И така, обобщение. Платформа, която изглежда като фалшива социологическа агенция, публикува „рейтинг“ на евродепутати, основан на критерия „политическа свързаност“.

В добрия случай става дума за опит на някаква група в ЕНП да си направят своя платформа, в която да се хвалят сами. В лошия случай, господин Кънев си харчи парите на вятъра, а левичарските медии в България отново разпространяват фалшиви новини. Няма изненада.