Ахмед Емин, самоубил се показно в сарая на Амед Доган, е бил в зверски конфликт с друг приближен до Сокола – Йордан Цонев. “Всички в ДПС знаят, че Емин и Данчо Цонев бяха в обтегнати отношения, но нямаха свои лагери, защото Доган винаги е контролирал тези неща”, коментирали пред “Уикенд” в кулоарите на парламента.
Потърсен от БЛИЦ за коментар, депутатът отказа да говори по темата с думите: "Я не ме занимавайте с глупостите на жълтата преса".
Според мълвата Цонев и Емин се изпокарали публично в присъствието на Ахмед Доган преди месец и половина, когато в сайта “Опасните” е публикувана информация, че е имало неуспешен опит за убийство срещу Йордан Цонев. В публикацията се разказвало как неизвестни взривили входната врата на апартамента на Данчо Ментата на централната улица “Шипка”, а той информирал вътрешния министър Миков за това, но го помолил информацията да не влиза в масивите.
“Такъв атентат няма, информацията е съчинена с цел да попадне в медиите и покрай нея да се публикува компромат, че Данчо краде от ДПС”, били тълкуванията сред политиците. Цонев заподозрял, че поръчката да бъде оклеветен е дошла от Ахмед Емин, който бил близък с Младен Мутафчийски, освен това контактувал и с Иван Драшков.
Според една от версиите на разследващите самоубийството Емин е имал тежък разговор с Доган в присъствието на Йордан Цонев. Именно тогава Цонев го нарекъл “предател”.
В предсмъртното си писмо Емин изрично подчертава, че никога не е бил “предател”. Предполага се, че това е пряк отговор към обвиненията на Цонев.
Разследващите са намерили сред вещите на Емин книгата на нобеловия лауреат Орхан Памук “Сняг”, в която се разказва за масовите самоубийства на млади жени в турския град Карс, и предполагат, че секретарят е почерпил вдъхновение за постъпката си. Впечатлил ги и друг факт от личния му живот – че за семейното жилище, купено наскоро в престижен столичен квартал, вдовицата ще изплаща задължение 100 хил. лева. /БЛИЦ