Аз смятам, че всичко е договорено. Не очаквам да имам никакви промени до понеделник. Това каза пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева по повод състава на кабинета, който ще бъде представен на президента в понеделник.

„Смятам, че това, което се постигна, беше изключително труден компромис от двете страни и то не подложени на ревизия“, подчерта тя.

Попитана дали очаква отново остра реакция от страна на Румен Радев при връщането на мандата, тя заяви: „Право на президента е да реши как да реагира и какво да прави. Аз лично смятам, че това не беше необходимо да се прави в такъв мащаб“.

„Той самият е човекът, който вкара „Продължаваме промяната“ (ПП) в политиката, подкрепяше ги. Самите те в тези записи говорят, че са разчитали на подкрепата на президента. Доста недостоен начин да се разграничи от тях“, изтъкна тя.

В позицията на държавния глава тя видя „опит да се прехвърли някакъв тип вина от болната лава на здравата и зад това прозира желание може би да няма редовно правителство“.

„Не е тайна, че по отношение на Асен Василев ние имаме своите критики. Но той е номинация на ПП, изискване на ПП, за да бъдат на практика част от този кабинет. В този смисъл той ще носи съответната политическа отговорност за своите действия. Той е достатъчно разумен човек, за да знае, че встъпва в тази позиция с доста сериозна доза недоверие“, каза Сачева и посочи, че това недоверие идва както от ГЕРБ, така и от служителите в държавната администрация.

„Има възможност да покаже дали властта която иска, е за обществена полза или е било въпрос на лична приумица“, допълни тя по отношение на Василев.

„Доц. Славов е номинация, която среща одобрение на всички, които имат желание да бъде проведена конституционна реформа“, коментира тя по отношения на номинирания за правосъден министър.

Сачева подчерта, че в ГЕРБ не е имало гласуване поотделно за всяка номинация за член на кабинета. Персоналният състав е бил определен от Мария Габриел и акад. Николай Денков.

„Познавам лично номинираната за социален министър Иванка Шалапатова повече от 10 години. Смятам, че тя е професионалист почти до перфекционизъм“, коментира бившият социален министър.

„Познавам проф. Хинков от времето, когато сме работили заедно в здравеопазването“, допълни тя.

„Познавам и номинирания за министър на образованието, който също е човек със сериозни професионални качества“, каза още тя. 

"Ние няма да подкрепим свалянето на имунитета на нито един народен представител", потвърди Сачева позицията на ГЕРБ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук