"Позицията на БСП за изпращането на военна помощ в Украйна е ясна. Това за нас е червена линия". Това заяви Георги Свиленски от БСП преди коалиционния съвет, който се събира този следобед.

"БСП няма да допусне изпращането на военна помощ за Украйна", каза Свиленски.

БЛИЦ уточнява, че думите му са по повод бомбата за България, която по-рано днес ген. Атанасов от ДБ хвърли.

"България ще даде военно-техническа помощ на Украйна - това предложение на "Демократична България" ще бъде гласувано през идващата седмица", обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

По всичко личи, че в коалицията "Петков" определени има напрежение що се касае по темата за това дали България да изпрати военна помощ на Украйна.

Това личи и по думите на председателят на Народното събрание (НС) Никола Минчев, който е от квотата на "Продължаваме промяната" (ПП).

"Действително въпросът за указване на военна помощ стигна и до парламента. Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили.

За момента хуманитарната помощ, която указва България на Украйна, се оценява високо. Г-н Володимир Зеленски изрично ни посочи като страна, която помага.

Аз лично съм "за" изслушване на президента Зеленски. Това ще бъде едно безспорно събитие в българския парламент, като, разбира се, ще отправим покана към него. Дали той ще има възможността да се отзове, вече е отделен въпрос", категоричен бе Минчев по-рано днес.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!