Дебатите за изпращането на нова помощ за Украйна се пренасят в пленарната зала. Предложението България да даде дефектни ракети С-300 на Украйна, а също и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие дойде от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ДПС.

Става дума за системи, които не може да бъдат ремонтирани у нас, а съхраняването им е свързано с рискове. Предложението предизвика бурни реакции в парламента. Беше свикано и извънредно заседание на Комисията по отбрана.

„За” гласуваха 11 депутати, а „против” четирима.

Промените в Закона за съдебната власт ще бъдат повторно обсъдени от депутатите по време на Правна комисия. Става въпрос за текстовете, оспорени с вето на президента Румен Радев.

В тях народните представители записаха, че до 6 месеца трябва да изберат изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече миналия октомври.

Промените предвиждат още и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници. Един от мотивите на Радев за ветото беше, че този закон не допринася за ефективна реформа в правосъдната система.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук