Напрежението расте: Петков с първи думи за спирането на газа

Това е грубо нарушение и шантаж, категоричен е министър-председателят

Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин, това заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание. 

"Както вече всички знаем, "Газпром" е заявило своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий и няма да има намаляване на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително и алтернативни източници", посочи министър-председателят. 

"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет", допълни той. 

По думите му, България преглежда всички договори с "Газпром", включително и договора за транзит през страната ни, "защото едностранно действие на изнудване е недопустимо".

"След милиардите, похарчени за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на "Аркад" в гаража на госпожа Арнаудова, да, нямаме 3 млрд. в хазната, защото са похарчени за Турски поток и не, нямаме диверсификация на база на всичко това", допълни премиерът Кирил Петков пред министрите преди заседанието на Министерски съвет. 

БЛИЦ припомня, че във вторник вечерта дойде информация от "Газпром", че доставките на газ за България ще бъдат преустановени. Първа реакция имаше Лена Бориславова. 

В сряда сутринта по темата се изказа и енергийният министър, който увери, че към момента няма преустановяване на газта към страната ни, но България е спазила всички клаузи в договора с Русия.

Александър Николов увери, че страната ни има достатъчно количества газ и припомни, че от 1-и юли се очаква повишаване на притока на азербайджански газ към България. 

Експерти пък вече признаха, че при спиране на газа цените ще скочат и посочиха кой ще е най-силно засегнатият бранш.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!