Очаква се съвсем скоро да се оформи новият коалиционен кабинет на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". Но кои ще бъдат хората на "промяната", които ще седнат на министерските кресла? 

До момента се проведоха 18 коалиционни срещи, на които стана ясно, че бюджетът за 2022 година ще бъде гласуван през месец януари, а в средата на лятото ще има актуализация.

Като приоритети за външна политика бяха изтъкнати премахването на визите за българи за САЩ и подобряването на отношенията със Северна Македония.

В понеделник и вторник Кирил Петков и Асен Василев трябва да проведат лидерски срещи с водачите на останалите три формации, на които да бъдат изчистени останалите след работните групи спорни моменти, а след това идват разговорите за министерски кресла.

Из мрежите се въртяха спекулации, че служебният премиер Стефан Янев може да бъде предложен и да остане на същия пост в редовния кабинет на харвардците и коалиционните им партньори. Припомняме, че самият Янев обяви, че би приел такова предложение. 

За министър-председател до момента се е спрягало само името на Кирил Петков, но никой не дръзна да го потвърди. Асен Василев, от своя страна, ще поеме финансовото министерство. Единственото, което лидерите на ПП са коментирали по тази тема е, че това е "най-логичното решение". 

Министър на вътрешните работи Бойко Рашков и министър на образованието акад. Николай Денков са имената от служебния кабинет, за които се говори най-упорито, че ще продължат работата си и в редовно правителство. Денков дори взе участие в разговорите по тема "образование". 





Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" е най-вероятното име за министър на външните работи. 

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев също участваше в една от коалиционните срещи. Малко след това обаче, това бе остро разкритикувано от главния секретар на президента Димитър Стоянов. Между Тагарев и екипът на президента Радев има конфликт, който стартира през 2017 година, когато бившият шеф на Института по отбрана обяви пред парламента, че критериите за покупка на нови изтребители са били занижени от ВВС и така се стигна до първоначалния избор на шведските “Грипен”.

За министерство на земеделието се спряга най-силно Пламен Абровски от ИТН. Той бе предложен за същата позиция от самият лидер на ИТН Слави Трифонов, когато партията имаше задачата да състави кабинет със свой мандат на миналите избори.



Спорна е позицията за министерство на социалната политика. Първоначално в интернет бе публикуван предварителен списък с имената на министрите в кабинета на новото правителство. Именно там бе посочено името на Мая Манолова като министър на социалната политика. Малко по-късно бе категорично отречено този списък да е автентичен. Съпругът на Манолова дори написа преди няколко дни в мрежата "Продължаваме промяната" да не стане "продължаваме подмяната", с което развенча слуховете, че жена му може да поведе социалното министерство. 

Друга спекулация е, че БСП ще бъде партията, която ще поеме това министерство. 



Очакваше се правосъдното министерство да бъде оглавено от лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. След като той не присъства на разговорите по тема "правосъдие", се повдигна въпросът дали няма да бъде заменен от друг човек за тази позиция. 

Шефът на "Еконт" Николай Събев не веднъж е бил коментиран в публичното пространство от Петков и Василев, като много подходящ за министър на транспорта. 

Министерство на икономиката, пък, се очаква да бъде оглавено от човек на Слави Трифонов. Любомир Каримански бе изключително активен в разговорите по тази тема. 



Важно е да се отбележи, че към момента нито едно от имената, спрягани за бъдещи министри не е било потвърдено официално от лидерите на "Продължаваме промяната".