На Ахмед Емин са направени внушения да влезе в интрига срещу Ахмед Доган. Това заявява в интервю за "Труд" Костадин Чакъров, който преди 1989 г. е бил личен политически помощник на Тодор Живков и Людмила Живкова. Председател е на национално обединение "Държава и воля". За пръв път той изнася факта, че през октомври 1989 г. Турция е дала съгласието си малките имена на българските турци да бъдат български.
- Г-н Чакъров, три седмици след самоубийството на Ахмед Емин напрежението около ДПС не стихва. Опасна ли е засилващата се риторика срещу Ахмед Доган?

- Да. 20 г. мнозина предупреждаваха, че бракът между политика и религия е опасен. Но лакомите български партии си правеха оглушки. Беше силното време на Доган и всеки го искаше за съюзник.Сега се получиха сигнали отвън, че е време ДПС да претърпи трансформация и че Доган прекалено е засилил властта си, и всички му се нахвърлиха. 20 г. приказваха, че бил "титан на мисълта", "Чърчил на Балканите", "гарант за етническия мир". Сега го предават.

- Двайсет години бе хвален в името на властта, а сега хулен - пак заради властта. Така ли?

- Да. Не обичам играта "всички срещу един". Същото поведение наблюдавахме и спрямо Тодор Живков.

- Позицията ви е изненадваща. Известен сте като враг на Доган. На какво се дължи обратът?

- Сега Доган ми е по-симпатичен, отколкото продажната сган, готова да го разкъса. Колко хора ядоха от ръката му, колко направиха кариера! Но когато се даде знак отнякъде, че идва слабото му време, се сетиха за неговия стил. А Доган винаги е бил последователен и открит. Платформата му е ясна - да обособи турския етнос, да му даде позиции, икономически и социални права. Доган винаги може да спре доберманите си, които биха могли да бъдат опасни за България. Познава кадрите, има интелектуално влияние, много хора са му длъжници.

- Вас какво ви смущава в самоубийството на Емин?

- Първо, моралната страна. Една човешка трагедия се използва като спусък. По моя скромна информация върху Емин е оказван натиск да влезе в интрига.

- Натиск откъде?

- Отвън. Часове преди фаталния изстрел се е срещал с пратеник на чужда държава. Направени са му внушения да влезе в интрига зад гърба на Доган. Но у Емин е сработило чувството за морал. Имал е лабилна психика, скромен, тих, интроверт. Експлозията в него е заради нещо, което не е издържал.

- Чуждата държава?


- Страна с южно изложение.

- А каква е интригата?

- С политически привкус. Част от местните структури на ДПС да бъдат извадени от влиянието на Доган. Някой има интерес да бъде стеснено политическото му влияние, а в бъдеще вероятно да бъде подготвена неговата смяна. Амбицията се приписва на Касим Дал, Емел Етем, Лютви Местан, на различни групировки. Но мисля, че Доган ги държи под контрол.

- Били сте близо до Живков по време на възродителния процес. Одобрявате ли идеята на Бойко Борисов турските имена да са с български окончания?

- Това е част от статута на гражданина. През октомври 1989 г. външният министър на Турция Месут Йълмъз дава съгласие първите имена на българските турци да бъдат български. Така поколението след тях вече щеше да носи български фамилии.

- Кога е дадено това съгласие и защо не е огласено досега?

- На преговори в Кувейт с делегация, водена от Георги Йорданов. Дойде 10 ноември и документът бе погребан. Перестройчиците бяха заети с мисълта колко са велики и какъв диктатор е Живков. /БЛИЦ