Северноатлантическият алианс възнамерява да изгради отношения с Беларус въз основа на общи интереси и отворени канали за диалог. Така пресслужбата на Алианса коментира информация на медии за подготовката на Минск за провеждане на съвместни мироопазващи учения с НАТО.
 
"Беларус е партньор на НАТО от 1995 г. Алиансът възнамерява да развива нашите отношения на базата на общи интереси и отворени канали за диалог", заявиха от пресслужбата.
 
По-рано Министерството на отбраната на Беларус съобщи за руски медии, че Минск провежда разговори с НАТО по въпроси за провеждане на съвместни мироопазващи учения.
 
Министерството на отбраната уточни, че при подготовката за разполагане на мироопазващ отряд в италианския контингент в мисията на Временните сили на ООН в Ливан наистина се проучва възможността за провеждане на съвместно обучение с представители на въоръжените сили на Италианската република.
 
Става дума за подобряване на съгласуваността на звената в операции за поддържане на международен мир и сигурност, обясниха от Министерството на отбраната на Беларус.
 
Беларус се присъедини към програмата на НАТО „Партньорство за мир“ през януари 1995 г. От 1998 г. в Брюксел действа постоянна мисия на републиката към НАТО, която включва двама представители на Министерството на отбраната.