Докладът на ЕК е реалистична оценка и показва напредъка на България, но в същото време отразява сериозните трудности, с които се сблъскваме. Това заяви председателят на ПГ на КБ Ангел Найденов, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Найденов обаче подчерта, че документът не отразява определени резултати и напредък, реализирани в последните седмици. Като пример той посочи внесените промени в Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, както и в Закона за МВР и Закона за пътищата.
Докладът се различава от версиите, които се разпространяваха и това опровергава излишния драматизъм, насаждан от опозицията в обществото, коментира Ангел Найденов. Той отбеляза, че БСП като част от управлението, не е самоуспокоена. Имаме усещането за сериозността на критиките относно проблемите при усвояването на еврофондовете, както и съзнанието за отговорността която носим, уточни той.
БСП приема критиките в доклада относно темпа на промените в областта на правосъдието и вътрешните работи. В тези области напредъкът е по-бавен от очакваното, има забавяне и в темповете на законодателните промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс. Споделяме и констатациите за слабата администрация, корупцията в здравеопазването, образованието и местната власт. Даваме си сметка, че Европейският съюз и българските граждани очакват конкретни стъпки и сме амбицирани да покажем, че това е съзнателно положение и няма да са само думи, категоричен беше председателят на парламентарната група на социалистите. Според него не може да бъде подминат и въпроса за персоналната отговорност, но той не бива да се свежда единствено до смяна на министри. Струва си да се запитаме има ли политическа отговорност за внушенията за нестабилност през последните седмици, каза още Найденов. Той добави, че през последните дни опозицията използва всеки повод, за да компрометира управлението на страната. /БЛИЦ