ГЕРБ има полза от това да има предсрочни парламентарни избори, заяви председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов пред бТВ. Според него обаче президентът Георги Първанов няма да приеме идеите на ГЕРБ за служебно правителство.
Председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов обаче заяви, че е притеснителна скоростта, с която правителството създава възможности потенциалните бенефициенти да участват в разпределението на парите от Европа. Той смята, че смяната на политически лица едва ли ще доведе до подобряване на работата на кабинета, а е необходимо правителството да предприеме радикални действия, така че администрацията да се реформира. НДСВ е гарант за тази ускорена политика на действия, която да реформира системата, допълни Моллов.
Министрите, чиито ресори са засегнати, не трябва да излизат в отпуск и трябва да работят много за промяна на ситуацията, категоричен беше той. Трябва да имаме европейско поведение, ако искаме да имаме подкрепата от страна на Европейския съюз в модернизирането на страната, допълни още Моллов. Той бе категоричен, че министрите са тези, които носят голямата и персонална отговорност и в момента Брюксел ни съветва да има независимост на оперативните програми и независим контрол.
Ангел Найденов обясни, че разликата между управляващи и опозиция е в това, че мнозинството може да посочи и слабостите, и добрите страни на управлението. Той допълни, че оперативните програми бяха одобрени в края на 2007 година и реално ние в момента усвояваме авансови плащания и фактически реалното реализиране на оперативните програми ще започне от февруари догодина и има необходимост от стабилизиране на системата и всички тези факти правят твърденията на опозицията несъстоятелни. Ангел Найденов изказа мнение, че нещата са структурирани и не става дума за концентрация на власт, а на отговорности и министрите нямат пряката отговорност към разплащателните агенции, в които има проблеми. /БЛИЦ