Законът за културното наследство слага край на срамната търговия с историческата ни памет, с археологическото наследство, с националното богатство. Защото е престъпление да се търгува с историчесокото богатство на България. Това заявяват от НДСВ по повод проекта на закон, който предизвика много дебати в публичното пространство.
НДСВ декларира повторно подкрепата си за неговото приемане. Проектозаконът е подкрепен и от коалиционните партньори на НДСВ – БСП и ДПС, както и от много от опозиционните партии в парламента. Срещу него се обявяват не партии, не обществото, а една група хора, които имат личен финансов интерес, смятат от НДСВ. 

Смущаващ е фактът, че близо 40 години няма адекватно законодателство в тази област. С множеството поправки в сегашния Закон за паметниците на културата се узаконяват незаконните дейности на частни колекционери. В момента държавата е абдикирала от своята конституционно вменена грижа за паметниците с национално и световно значение, допълват от жълтата партия.

Ние искаме съкровищата на България да са на България, а не да принадлежат на отделни лица. Категорично заявяваме позицията, че за да опазим културно-историческото и археологическото богатство на страната ни, трябва законопроектът да бъде приет, категорични са от НДСВ. /БЛИЦ