НДСВ предлага бюджетът за 2009 г. да е насочен към три групи приоритети – антиинфлационна политика, инвестиции в образованието и науката и политики към младите хора.

Това е заявил заместник-председателят на жълтите Милен Велчев по време на дискусията за бюджета на тристранната среща на коалицията в Банско, цитиран от пресцентъра на партията.
Велчев е подчертал, че заплатите  не трябва да растат по-бързо от производителността, защото това води до увеличаване на инфлацията. Инвестициите в образованието и науката са инвестиции в бъдещето и най-вече те стимулират вече започналата реформа в образованието. Не прави добро впечатление, че в проекта се предлага намаляване средствата за образование от 4,2% на 4 на сто от БВП, е заявил заместник-председателят на НДСВ. Процентът, отделян за образование трябва да бъде запазен и това трябва да стане чрез увеличаване на размера на единния стандарт за издръжка в образованието и увеличаване средствата за наука, е обяснил Велчев.
НДСВ иска още  да се увеличи платеното майчинство от 9 на 12 месеца,  да се вдигнат детските добавки и  да се въвеждат ваучери за детски градини.  Те трябва да  са се получават всеки месецпо стандарт, определен от държавата. Проектът се нарича „Детка градина” и има за цел да подпомогне родителите, които не успяват да запишат децата си в общинските градини, обясни депутатът от НДСВ Христина Христова. /БЛИЦ