НДСВ не иска агенти на ДС за евродепутати

На днешното си заседание Политическият съвет на НДСВ одобри критериите за издигане на кандидатури на НДСВ за предстоящите избори за членове на Европейския парламент през тази година. Един от политическите критерии е кандидатите да нямат принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Те трябва да са убедени привърженици и поддръжници на политиката на НДСВ (препоръчително е членството в НДСВ) и  да познават достатъчно добре законодателната дейност и публичните политики, както и ролята на НДСВ за реализирането на европейския и евроатлантически проект на България. Кандидатите трябва да имат и познания в областта на европейската интеграция; да са достатъчно добре информирани за механизма на функциониране на институциите на ЕС и специално на Европейския парламент. 

По отношение на професионалните критерии е препоръчително кандидатите да имат висше образование, висок професионализъм и експертни качества. Те трябва да притежават лична и професионална мотивация, лидерски качества, способност за отстояване на позиции; комуникативност, инициативност, презентационни умения и умения за работа в екип. Задължително е отличното владеене на английски език, а по възможност и на поне още един от официалните езици на ЕС (владеенето на повече от два чужди езика е предимство). Кандидатите трябва да имат активна гражданска позиция на национално или местно ниво, в неправителствения сектор, в науката, културата или бизнеса, подчинена на либералните ценности и идеите за модернизация на България, отстоявани от НДСВ. Мераклиите за Европейския парламент трябва да имат подчертан авторитет в съответните граждански, местни, професионални, научни, бизнес или културни среди. Препоръчително е кандидатите да имат известен опит от участия в преговори, дискусии, семинари или конференции, където се обсъждат различни въпроси и се търси общо решение. Предимство е да имат в досегашната си професионална дейност международни контакти (например да са учили, работили или специализирали известно време в чужбина, да са участвали в международни прояви от различен характер в областта на политиката, науката, културата, бизнеса, спорта, неправителствения сектор и др.). /БЛИЦ