Не е работа на нито една политическа сила да се меси в дейността на структури като ДАНС. Това каза председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов. Въпросът за ДАНС не е разглеждан на днешното заседание на Политическия съвет на партията, каза Моллов.
НДСВ няма и не желае да си отглежда нито любимци, нито врагове в ДАНС, каза говорителят на партията Станимир Илчев, който е и член на вътрешната парламентарна комисия.  Предвижданият от Закона за ДАНС постоянен парламентарен контрол над агенцията занимава НДСВ много повече от ампутациите на крайници и от дешифрирането на странното в присъствието на Алексей Петров близо до Петко Сертов, заяви говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Без да абсолютизира предпочитанието си към основаната на паритетен принцип подкомисия, НДСВ настоява за незабавно уточняване на форма на парламентарен контрол, която да арбитрира с парламентарни средства напреженията в ДАНС, перспективите и възможностите на ДАНС, подчерта Илчев. Подходът на НДСВ към ДАНС е изцяло рационален. Това предполага очакване тя да заработи като инструмент на българския сектор за сигурност и изключва усилия за култивиране на топло отношение към нас или враждебно отношение към нашите опоненти, посочи той.
Не съм привърженик на безусловното прилагане на подход, наподобяващ лустрацията. Приемствеността, дори и относителна, е условие за ефективността на службите за сигурност, каза той в коментар на процента бивши служители на ДС в ДАНС. /БЛИЦ