Създаването на анкетна комисия, разследваща случаите на починалите през последния месец арестанти, би било форма на подкрепа за министъра на вътрешните работи, заяви говорителят на НДСВ Станимир Илчев по време на днешния брифинг в централата на партията. По време на изслушването им в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред задържаните в различни РПУ деветима младежи бяха изненадващо единодушни, че превишилите правата си полицаи са били единици, заяви Илчев.
Най-семплата цел на създаването на такава комисия е идентифицирането на лицата, които са дискредитирали органите на реда в дните около 14 януари. Според проекта за решение, четирима от деветимата членове на подкомисията са представители на управляващите партии, четирима – на опозицията и едно място е отредено за независим народен представител, посочи Илчев.

Предвид обективно съществуващите различия или нюанси в мотивите на вносителите, НДСВ свежда позицията си до проверка на твърденията за нарушения на закона и идентифициране на евентуалните нарушители и допълнителен тласък за процесите на реформиране на различните служби и подсистеми на МВР.

НДСВ оценява действията на Върховната касационна прокуратура като все по-организирани и целенасочени и в този смисъл подкрепя действията на главния прокурор на Републиката и на неговите подчинени, особено в рамките на казуси с голяма обществена значимост, които представляват изключителна сложност за правораздавателната система, заяви Станимир Илчев. В светлината на тази наша позиция намираме за недопустимо поведението на гражданина Марио Николов, който си позволи да квалифицира ВКП като „ООД”. Ако не е клевета, това е провокация и безкритичното й подминаване е двойно по-опасно в период, в който българското правораздаването се опитва да направи сериозна крачка напред, подчерта Илчев. /БЛИЦ