НДСВ е за бързи корекции в цялата система от изпълнителната власт до съдебната система, които ще доведат до прозрачно и ефективно харчене на парите на българските и европейските данъкоплатци. Затова НДСВ очаква, че планът за действие за усвояване на еврофондовете, който предстои да приеме утре Министерският съвет по предложение на вицепремиера Меглена Плугчиева, ще съдържа навременни мерки и ясни политически сигнали, заявява зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев в изявление, разпространено от пресцентъра на жълтата партия.
Най-големият проблем за България дойде от разкритите, но останали ненаказани, злоупотреби във ФРПИ още през януари т.г. Много силен знак за Европа ще бъде кой точно ще оглави новата реформирана структура – Национална агенция пътна инфраструктура (НАПИ). Затова от НДСВ очакваме, че на 14 август премиерът ще посочи за този пост политически независим човек с перфектна биография на мениджър, с голям международен авторитет и опит в управлението на проекти за милиони евро, защото само така ще върнем доверието на ЕС, допълни Милен Велчев. Той подчерта още, че НДСВ много внимателно ще следи и другите назначения в новата агенция – особено в надзора. Още повече, ние смятаме, че е необходимо професионализиране на администрацията, която управлява фондовете, чрез прозрачна процедура на конкурс, а не чрез политически назначения.
Очакванията ни са също така в плана за действие ясно да се определи как ще работи преместеното от МВР звено за контрол и борба с финансовите измами, което сега е на пряко подчинение на вицепремиера Плугчиева. Взаимодействието на това звено с МВР, ДАНС, съда, прокуратурата, както и с ОЛАФ трябва да бъде непрестанно, коментира още Велчев.
В тази връзка смятаме, че Държавната финансова инспекция е необходимо да има по-големи правомощия и когато установи административни нарушения в българска фирма, която реализира проект по европейските фондове, да въвежда представители на ОЛАФ във фирмата нарушител.
Друга мярка, която очакваме да е разписана в плана, е да се вдигне нивото на т.нар. Одитен орган (който сега е в Министерството на финансите) и по този начин да се гарантира независимостта му от политическа намеса. Това звено трябва да постигне един ден най-висока степен на доверие от ЕС – „Договор за доверие”, какъвто имат някои държави вече.
Средствата от европейските фондове и от българския бюджет трябва да се управляват с еднаква строгост и по едни и същи правила и принципи на отговорност и отчетност. Използването на парите от бюджета, за да се покрият разходите на добросъвестните фирми с проекти е частична мярка на справедливост, добави зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Според него това е по-скоро знак за примирение, че не можем да върнем откраднатите пари. Затова НДСВ смята, че институциите в България трябва много бързо да си свършат работата, там където има и най-малка сянка от съмнение за кражби, да възстановят справедливостта и да върнат доверието на българските и европейските граждани. /БЛИЦ