НДСВ оценява срещата в Банско на управляващата коалиция като полезна, но царистите са очаквали по-конкретни резултати. Това заяви председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Моллов обясни, че повечето от предложенията на НДСВ са били подкрепени от коалиционните им партньори, но отказа да съобщи подробности за това кои от тях ще бъдат обсъждани от работни групи. Очаквахме да се разработи конкретен план още в Банско за действия с ясни срокове. Въпреки това приемаме предложението на премиера Сергей Станишев той да бъде готов до края на тази седмица, каза Моллов. Той уточни, че партията му ще настоява всички срокове, заложени в плана, да се спазват стриктно. Ще бъдем нетолерантни към всякакво забавяне и бюрокрация, които уронват престижа на България, каза Моллов.
Депутатът от НДСВ Минчо Спасов подчерта, че проблема със съдебната система е по-важен дори и от този със спрените еврофондове. Основният проблем, за да се спрат средствата, са прекратените разследвания за злоупотреби с пари от Евросъюза. Това е записано в доклада на ЕК и бях силно учуден от негативната реакция на коалиционните ни партньори от изказването на националния координатор Димитър Ивановски, който посочи именно това, заяви Минчо Спасов.

НДСВ смята, че трябва да има дискусия за мястото на прокуратурата. Може би трябва да мине към изпълнителната власт, както е в много европейски страни, поясни Минчо Спасов. Освен това предложението на партията е да се съкрати с 30 процента щата на МВР. България е на първо място в Европа по брой служители на МВР на глава от населението, коментира Спасов и добави, че за да има резултати, обаче е нужно и да се увеличи заплащането на лоялните служители.
Да се обяви мораториум върху продажбите на ведомствени жилища на политически лица до края на мандата, предлага още жълтата партия. Министърът на администрацията Николай Василев обясни, че такива продажби създават съмнения в обществото и това се е отразило негативно върху предишни правителства. Той обаче не съобщи колко ведомствени жилища са дадени от началото на мандата на тройната коалиция.
НДСВ като проевропейска партия е особено чувствителна към наранения имидж на България пред Брюксел и няма да допуснем всички усилия до момента и на предишни правителства, да бъдат разпилени с лека ръка, коментира Пламен Моллов. /БЛИЦ