За пръв път в историята на България партия от управляващата коалиция ще даде под съд правителството, в което участва. НДСВ ще оспори пред Върховния административен съд решението на кабинета за скандалния бартер за сграда на данъчните с фирма на Ирена Кръстева, съобщи вчера пред Дарик радио Владимир Каролев, цитиран в. "Сега".
Преди дни правителството разреши държавата да апортира четири сгради на Националната агенция по приходите (НАП) в идеалния център на столицата в смесено дружество, в което тя ще има миноритарен дял. Срещу това ще получи нова сграда на приходната агенция. Държавата избра без конкурс за свой съдружник частната фирма ИПК "Родина", управлявана от близката до ДПС Ирена Кръстева, издател на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Експрес".

Жалбата е подготвена, но тъй като още няма официален документ за взетото решение от МС, ще се изчака официализирането му, казаха от централата на НДСВ. След подаването й в съда се стопира изпълнението на решението, обясниха юристи. Изключение може да има само ако в него изрично е предвидено предварително изпълнение. В гласувания миналия четвъртък текст обаче такава клауза не бе предвидена.

"Като свидетел в съда ще призовем министъра на администрацията Николай Василев", обясни Владимир Каролев пред "Сега". Той и шефът на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов ще са формалните вносители на жалбата. "Макар че Василев се е изказал против сделката по време на заседанието на кабинета, решението бе обявено като консенсусно. Това е разрив с правилата, установени от тройната коалиция. Сделката изобщо не е съгласувана с НДСВ може би защото са знаели, че ще сме против", допълни Каролев.

Според царската партия решението на кабинета е взето в нарушение на административните процедури. Документът не е минал задължителната съгласувателна процедура, а при одобряването му не е имало гласуване и протоколиране на резултата от него.

"Оспорваме решението на кабинета и заради липса на компетентност. МС не може да вземе решение за сгради на НАП, това може да направи самата приходна агенция", допълни Каролев. Освен това преобразуването на собствеността на сградите от публична в частна държавна също е в нарушение на правилата, защото трябва да е отпаднала необходимостта от публичния интерес.

"Тези сгради не са свободни и затова не може да се каже, че е отпаднал публичният интерес към тях", обясниха от НДСВ. Според закона за държавната собственост публична държавна собственост са всички имоти, които "са предоставени на ведомствата за изпълнение на функциите им".

Спасов и Каролев ще се позоват и на чл. 18 от Конституцията, който казва, че "държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото", а в случая със сградите на НАП не е така.

Владимир Каролев обърна внимание и на факта, че оценката на имотите е силно занижена. Практиката при подобен бартер изисквала наемане на известна оценителска фирма, която да направи екипен преглед на всички бъдещи разходи по сделката.

Проверка на "Сега" показа, че оценката на имотите, представена в МС от финансовия министър Пламен Орешарски, е направена само от един човек - Юлиян Пальов. По професия той е геодезист, но има документ и за оценител на имоти. Пальов е посочил като адрес столичния квартал "Люлин", бл. 206, а според лиценза му живее в друг блок в същия комплекс. /БЛИЦ