Седем мерки са подготвили експертите на НДСВ, с които да се преодолеят последствията от световната финансова криза, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ. Все още няма криза у нас, но не може да стоим със скръстени ръце, докато наоколо бушуват финансови бури и заради това настояваме държавата да се намеси до едва - две седмици, заяви депутатът от жълтата партия и бивш финансов министър Милен Велчев.
Предложенията си партията е изпратила още вчера на премиера Сергей Станишев и се надява те да бъдат обсъдени от правителството или от тройната коалиция във възможно най-кратък срок.
Царистите искат да се увеличи размерът на гаранцията върху банковите влогове на физически лица от 40 хил. лв. на 100 хил. лв. Мярката да бъде временна и да важи само за следващите 12 месеца. Освен това от НДСВ предлагат да се прецени дали е възможно следващото поскъпване на природния газ да бъде от април 2009 г., а не от януари. Нужно е да бъдат увеличени инвестициите в инфраструктурата от излишъка в бюджета за тази година, за да се компенсира частично очаквания спад в строителния бранш. От данъчната основа да се приспада лихвата по ипотечни заеми, когато става въпрос за сума до 100 хил. лв. и е за купуване на основно жилище, искат още жълтите. Те предлагат още да се стимулира износът чрез увеличение на лимитите на Българската агенция за експортно застраховане, да се опростят процедурите по възстановяване на ДДС и да се заделят повече средства за международна туристическа реклама, за да се увеличат приходите от този отрасъл. /БЛИЦ