Последните медийни публикации за пореден път доказват, че като че ли няма друга политическа сила, освен НДСВ, която да е обект на непрекъснати режисирани или пък самодейни „сценарии” и „варианти”, тиражирани в публичното пространство. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.
В полето на виртуалната политика, на слухологията и откровената лъжа се лансират всякакви „хипотези” и твърдения, базирани на всевъзможни, но по правило анонимни „източници” – от лъжовно-бомбастичното „Царят се оттегля”, до банално невярното „НДСВ води преговори за коалиция”. Всички те имат един общ недостатък – нямат нищо общо нито с истината, нито с фактите, нито пък с реалните намерения и виждания на лидера на НДСВ или на ръководството на партията.

НДСВ отдавна има политическо решение за самостоятелно участие в изборите. Работим активно както за осъществяване на управленските отговорности, които носим до края на този мандат, така и за предизборната подготовка на партията. Отворени сме за диалог с всички прагматични и европейски ориентирани политически сили след изборите. Но конструктивен диалог за политики в интерес на хората и пътищата за тяхното осъществяване.
По отношение на изборите за евродепутати имаме разбирането, че заедно с нашите партньори от ДПС, като част от европейското либерално семейство, трябва да увеличим българското либерално присъствие в Европейския парламент. Вярваме, че това е наша обща цел. За да я постигнем е нужно да разширим „ветрилото” на либералните кандидатури и алтернативи, които ще предложим на обществото. Затова НДСВ ще се яви самостоятелно на предстоящите избори за Европейски парламент със своя листа от авторитетни личности.
На тази основа ще потърсим доверието на хората и в националните избори чрез самостоятелно явяване. НДСВ заявява волята си да участва в следващото управление, за да гарантира провеждането на тези политики, които започнахме още по времето на правителството, оглавявано от нашия лидер Симеон Сакскобургготски – стабилност, ниски данъци, грижа за семейството и младите, качествено образование, благоприятни условия за инвестиции и бизнес. /БЛИЦ