Американският телевизионен канал FOX 10 Phoenix представи премиера Бойко Борисов като премиер на Белгия при срещата му с Доналд Тръмп, пише bg-voice.com.

Водещите американски издания като „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ също отразиха визитата. Те акцентират, че високопоставен представител на американската администрация, информирал журналистите за резултата от визитата, е казал, че САЩ са заинтересовани от износ на втечнен природен газ за България и други страни от региона.
 

Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп и българският лидер са обсъждали енергетиката и НАТО. България, която беше близък съюзник на Москва през Студената война, по-късно се присъедини към НАТО и към ЕС, но продължава да разчита на Русия за енергийните си доставки, посочва агенцията.

По време на срещата с Тръмп е било отбелязано неотдавнашното закупуване от България на самолетите F-16. Тръмп е похвалил и решението на България да увеличи разходите за отбрана и да работи с други съюзници от НАТО, за да постигне целевите разходи за отбрана до 2024 г.

Визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп намира отзвук в много световни агенции.

Администрацията на Тръмп има намерение да прати технически експерти в страната, за да работят с техните български колеги, за да намерят начини за по-нататъшно сътрудничество по енергийни проекти, в това число и ядрени, посочва още агенцията.

АП припомня, че срещата на Тръмп с българския премиер се вписва в серия от срещи на Тръмп с лидери на страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.

САЩ и България се договориха да укрепват стратегическото си партньорство, посочват световните агенции. Двете страни се договориха да развиват сътрудничеството в сферата на отбранителната промишленост.

САЩ и България ще разработят „пътна карта“ за противодействие срещу заплахите за сигурността в Черноморския регион, отбелязват световни медии, като се позовават на общо изявление на премиера Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Вашингтон и София планират укрепване на сътрудничеството си в енергетиката“. САЩ са се съгласили, че България трябва да има газов хъб, отбелязва световни медии.