Нено Димов не вярва, че 200 кв.км от парк „Пирин” може да бъдат застроени

Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти във връзка със строителството в Национален парк „Пирин“.

„Никой не си мисли, че подобен тип строителство е логично. Паркът е 400 кв. км, половината от него е 200 км. Брюксел е 160 кв. км. Не мисля, че някой със здрав разум може да мисли, че ще се застроят 200 кв. км. в Пирин“, допълни министърът. 

Еко организациите обаче атакуват разрастването на ски зоната и с довода, че огромни горски територии може да станат обект на сеч – без след това там някой да строи хотели, писти или лифтове.

Според Димов зимният туризъм трябва да се развива и България може да стане ски дестинация: „Тук разбира се, говорим за Пампорово, за Витоша, а защо не и за други места. Това е свързано с определен тип разрешения и определен тип инвеститорски интерес. Такъв в момента не е заявен, но Банско е ски зона, която е нормално да се развива. Така по същия начин трябва да възстановим и Витоша”.

Той отново подчерта, че спортна инфраструктура ще има само върху 2% от територията на парк „Пирин”.