Неочаквано „Възраждане“ и ИТН се обединиха, парите на българите ще зависят от това

Двете партии внасят предложение за референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) внасят предложение в деловодството на Народното събрание (НС), в което ще искат парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Това заяви пред журналисти в парламента Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Това е инициатива, която парламентът преди няколко месеца отхвърли, решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен.

Внасяме го пак, за да може народът да се поизнесе дали иска, или не иска, да влезем в еврозоната в следващите 20 или 40 години“, коментира той.

„Ако референдумът се случи, ние ще искаме хората да гласуват против въпроса на „Възраждане” - „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?”, но смятаме, че хората трябва да се произнесат”, подчерта Тошко Йорданов. 

„Подкрепяме „Възраждане“, защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи за референдум, а предишното НС наруши Конституцията и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, каза още председателят на парламентарната група на ИТН, напомняйки, че те също са искали организиране на референдум.

През юли 2023 година парламентът отхвърли предложението на „Възраждане” за провеждане на референдум за това българският лев да остане единствената официална валута в страната до 2043 г.

Лидерът на формацията Костадин Костадинов призова президента Румен Радев да насрочи референдум въпреки решението на парламента и да сезира Конституционния съд.

„За нас най-добро решение в този случай е президентът да насрочи референдум и да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса“, каза тогава той Костадинов.

През април 2023 година „Възраждане“​ внесе около 600 хил. подписа за организиране на национално допитване с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“. По-късно Костадинов цитира проверка на ГРАО, според която 470 000 от тях са валидни.

Правната комисия в парламента отхвърли референдума с гласовете „против“ на ДПС и ПП-ДБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!