Неокончателно: Появиха се нови имена на служебни министри и премиер

До сбедобедните часове в четвъртък все още нямало яснота кой ще е служебен министър-председател, имало и по две кандидатури за шефове на ключови министерства

“Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката”, каза Румен Радев по време на връщането на третия мандат от БСП.

Затова най-дълги и полемични били разговорите за това кой да е енергиен министър, а самият Радев настоявал там да влезе много подготвен човек и бил категоричен, че експерименти няма да прави.

За сектора в криза се спрягат две имена - на Николай Павлов, който беше шеф на “Булгаргаз” и на Андрей Живков от предишните два служебни кабинета на Радев.

Освен това източници от “Дондуков” 2 дадоха да се разбере, че има два списъка с имена на министри, а прегрупиранията продължават, уточнява “Труд”.

В 15,30 часа в четвъртък все още нямаше яснота и за служебен премиер, като там отново се спрягаха две имена - Гълъб Донев и Даниел Вълчев. Подобна бе ситуацията и за финансов министър - едното име бе на Илия Лингорски, който в момента е в БНБ от квотата на президента, а другото - на икономиста Любомир Дацов.

Това е най-спряганото име за служебен премиер

Депутатът от БСП Крум Зарков може да поеме правосъдието, а посланика ни в Лондон Марин Райков да е външен министър. За правосъден министър се коментира и доц. Наталия Киселова.

На излизане от президентството председателят на БСП Корнелия Нинова беше запитана дали ще има министри от БСП в служебното правителство и отговори: “Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри Допускам, че ще постъпи, както и първия път. Ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни”.

Така в списъка за служебни министри попадна и Весела Лечева, която е член на Националния съвет на БСП и остро критикува политиката на ръководството на “Позитано” 20. Лечева е коментирана за министър на спорта.

От “Дондуков” 2 посочиха неофициално, че Румен Радев може да заложи на червен кадър и за отбраната.

Бившият служебен министър на транспорта Христо Алексиев вероятно отново ще влезе във ведомството.

Правосъдният министър Иван Дерменджиев се очаква отново да е в състава на служебния кабинет, но може и да влезе в МВР. Отново за силовото ведомство се завъртя името и на Венцислав Катинов.

След като вече е ясно, че няма шанс за съставянето на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента. Последователността за действията на държавния глава са следните: първо с указ се определя служебното правителство и следващият указ е за разпускането на парламента.

Румен Радев даде да се разбере, че няма да оставя парламента да работи и идната седмица, а очакванията са, че най-късно на 2 август парламентът ще бъде разпуснат, за да може изборите да са не по-късно от 60 дни, като е по Конституция, или 2 октомври.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!