Никога не съм вярвала в партията, затова пък продължавам да вярвам в идеята. Хората приемат една идея, обединяват се, живеят с нея и заради нея. Само че в определен момент идва някаква църква или партия, които се опитват да наложат своите канони. А вярата е нещо изключително лично. Това заявява Нешка Робева в интервю за столичен вестник.
На въпрос дали съвременният човек има  нужда от религия, Робева заявява: "Той вече е избрал своята религия. Тъжното е, че тя се изразява в пари и прагматизъм. Съвременният човек ги е издигнал в култ. Точно сега обаче той има остра нужда от друго, от силна вяра. Дали в Бог, дали в неговите закони... За мен те са моралните устои на човечеството".
Тя разказва как веднъж  леля Ванга я попитала как си представя всевишния, а Нешка Робева й отговорила, че при всички случаи не като Дядо Господ с дълга бяла брада. "Тогава тя каза, че наистина никой не го е виждал. Но Бог съществува. Той е една светлина", споделя Робева.
Според нея  у нас често не се прави разлика между религия и вероизповедание. Както и това, че църквите ни се опитват да парцелират учебните заведения, искайки отделно да се изучава християнството, отделно ислям или будизъм. Не бива да се допуска подобно нещо в едно светско училище, т.е. децата да бъдат разделяни. Мисля, че малчуганите между първи и четвърти клас - докато са още чисти и изпитват респект към учителите, трябва да бъдат запознавани с религията като нещо цяло. Проявят ли по-късно интерес към нея, знанията им лесно могат да бъдат обогатени. Бих желала моето дете да има шанса да получи тези познания. Защото аз раснах в друго време, в което търсех за себе си вярата. Но тя беше достатъчно малка, а аз неопитна, изповядва се Робева. 
" Ако нашите политици наистина се интересуват какво става по света, ще разберат, че той се връща към възрастния човек. Дори в различни сфери на икономиката. Защото възрастният е опитен, има чувство за отговорност, знае много. Имаме чудесни учители пенсионери, имаме специалисти от институти и катедри по философия. Ето те биха могли да се заемат с преподаването на религия в клас. Защото това е един предмет, който трудно може да се повери в ръцете на млад човек. Той или ще е невярвящ, или пък силно встрастен в собствената си религия и заради това ще бъде безкомпромисен", заявява още Робева. /БЛИЦ