Николай Василев: Тръмп ще е най-различният американски президент

Той уникален като личност и като бизнесмен

2016-а е годината на големите световни изненади и големите паралели. Изборът на Доналд Тръмп, както и Брекзит, не бяха "хванати" от социолозите, защото и двете решения не са престижни, и двата факта сринаха финансовите пазари, но за кратко. Това каза пред БНР бившият министър на икономиката Николай Василев.

Василев сподели, че самият Тръмп е уникален като мащаб – като личност и като бизнесмен. Той ще е най-различният американски президент, спечели не със стройна програма, а на база на страховете на американците от имигранти, от войни.
 
„Който и да стане президент, той не е нито султан, нито друг вид едноличен владетел, действията му ще бъдат ограничени и в този смисъл не би трябвало да се очаква нищо обезпокояващо в перспективите за икономиката и геополитическите му решения”, посочи той.
 
„По отношение на очакването, което създаде за промяна на бизнеса с Китай, ще изпадне ли в търговски протекционизъм, предстои да видим как ще се развият отношенията с Русия и с Европейския съюз”, каза още бившият министър.