Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри - този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

"Има постановление на Министерски съвет от 10 април 2019 г., в което е решено 50 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса. Има второ постановление от 9 май 2019 г., това е само един месец по-късно. Тези 50 млн. стават 6. Оттогава досега поне седем пъти по различни поводи Бойко Борисов заявява: "Дадохме 50 млн.", знаейки, че всъщност са дали 6.

"Министър Ананиев да се оправдава казва премиера и той министъра напълно безсилен да замаже тази лъжа, прехвърля на Здравната каса отговорността. Само че членове на Надзорния съвет открекоха", каза още Нинова.

"Свидетели сме на поредица от лъжи от премиер през министър и накрая се вижда в какво състояние са нещата. Ние се срещнахме с медицинските сестри. Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазване, а на Министерски съвет. Доколкото знаем, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет.

Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Уважаеми здравни работници, вие искате основно три неща - Закон за съсловните организации, който ни представихте. "БСП за България" го внесохме на 11 септември, сега сме 4 октомври.

Вашият и наш закон, не е гледан още. Направете си извода за политиката на управляващото мнозинство към вас.

Второ, искате болниците да не се търговски дружества. Няколко пъти от "БСП за България" правим такова предложение", каза Нинова.

Тя посочи, че този въпрос с възнагражденията не трябва да бъде решаван на парче, а трябва да има държавна политика. Според нея това не може да става чрез методики.

"Нашата политика, която сме предлагали и ще продължим правителството, държавата и който и да е управляващ да поеме отговорността и това да бъде държавна политика към здравеопазването", подчерта лидерът на БСП.

Тя посочи, че идеята е чрез наредба да се определи базова заплата.

"Скъпи здравни работници, не спирайте да търсите правата си. Не се страхувайте, исканията ви са справедливи. Болниците, лекарите, пациентите, имаме нужда от вас. Българското общество има нужда от вас. Сигурна съм, че в голямата си част то ви подкрепя. Ние ви подкрепяме и сме с вас", изтъкна Нинова.